"Sporda kazanmak kadar kaybetmek de normal karşılanmalı"


Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) bünyesinde faaliyet gösteren Fair Play Komisyonu üyeleri, Çukurova Üniversitesi'nde (ÇÜ) hem Dünya Fair Play Karikatür Sergisi'ni açtı hem de öğretim görevlileri ve öğrencilere fair play konusunda bilgi aktardı.
Konuşmacılar, sporda kazanmak kadar kaybetmenin de normal karşılanmasının önemine işaret etti.

Ziraat Fakültesi Akif Kansu Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlikte önce Dünya Fair Play Konseyi Üyesi Gazeteci Erdoğan Arıpanar ve komisyonu üyeleri ile ÇÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Sadi Kurdak, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Ataşbak, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi Ahmet Ayık, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Şube eski Başkanı Gazeteci Nihat Geven ve diğer yetkililer açılış kurdelesini kesti, ardından sergiyi gezdi.

Sergiden sonra toplantı salonuna geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşan BESYO Müdürü Prof. Dr. Sadi Kurdak, Fair Play Kervanı'nın 18. üniversite olarak Çukurova Üniversitesi'ni seçmesinden duyduğu memnuniyeti anlattı. Prof. Dr. Kurdak, sporda kazanmak kadar kaybetmenin de doğru karşılanması gerektiğini belirterek, "İnsanlar emekleriyle bir yerlere gelmeli. Spor gibi tüm dünyanın değerlendirdiği evrensel bir konuda sağlanan başarı gelecekte utanç vermemeli. Bu bağlamda, fair play olgusunu her kesime anlatmalıyız." dedi.

ARIPINAR: FAİR PLAY YAŞAM TARZI OLMALI

BESYO Spor Yöneticiliği Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pervin Bilir'in yönettiği panelde konuşan Dünya Fair Play Konseyi Üyesi Avrupa Fair Konseyi İkinci Başkanı Gazeteci Erdoğan Arıpınar, toplumların fair playi yaşam tarzı yapması gerektiğini belirtti. Fair play ile ilgili çarpıcı örnekler veren Arıpınar, 1956 yılında Melbourne Olimpiyat Oyunları'na katılan milli güreşçi Mustafa Dağıstanlı'nın 150 gram fazla gelen kilosunu kan aldırarak giderdiğini ve olimpiyat şampiyonluğunu kazandığını anlattı. Fair Play Komisyonu Başkanı Murat Özbay da 18 üniversiteyi ziyaret ederek 200 bin kişiye ulaştıklarını, 1981 yılından bu yana fair play ödülleri dağıttıklarını belirtti.

Komisyon Üyesi Sevim Güllü ise komisyonun çalışmaları hakkında bilgi aktardı. Hedef kitlenin öncelikle öğrenciler olduğunu, üniversitelerin rektörlerini mutlaka ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini belirten Güllü, yurt dışında Azerbaycan Üniversitesi'nde de fair play'i anlattıklarını ifade etti.

AYIK: YENİLİNCE EVE KAPANIRDIK

Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu ve Türk Güreş Vakfı Başkanı Ahmet Ayık, milli takımla ilk müsabakasını Adana'da yaparak şampiyon olduğunu hatırlattı. Adana'dan başta Dünya Olimpiyat Şampiyonu İsmet Atlı olmak üzere Mehmet Kurt, Abdurrahman Çay, Remzi Sarı gibi güreşçilerin yetiştiğini ifade eden Ayık, müsabakada yenildiği günlerde eve kapandığını söyledi.

Komisyon Üyesi Gazeteci Haldun Domaç, medyanın fair play'e sağladığı olumlu, olumsuz etkilerini görsel olarak anlattı. Domaç, forma giyerek yorum yapan gazetecileri eleştirdi.
Akdeniz Oyunları'nda şampiyon olan ayrıca Avrupa ve dünya şampiyonalarında dereceleri bulunan Tekvando Şampiyonu Ali Sarı, çok küçük yaşlarda spora başladığını, uzak doğu sporlarının temelinde temiz spor, yardımseverlik, hoşgörünün yattığının altını çizerek fair play'in terapi olarak kullanıldığını belirtti.
CİHAN
<< Önceki Haber "Sporda kazanmak kadar kaybetmek de normal karşılanmalı" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER