STK'lar Elçi'nin öldürülmesini kınadı

STK'lar Elçi'nin öldürülmesini kınadı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Osmaniye Temsilciliği öncülüğünde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Diyarbakır Baro başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesini kınadı.

İnsan Hakları Derneği Osmaniye Temsilciliği öncülüğünde CHP Osmaniye il ve ilçe teşkilatları, HDP il ve merkez ilçe teşkilat üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Osmaniye Şubesi üyeleri, Cumhuriyet meydanında bir araya gelerek Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı.
Grup adına basın açıklaması yapan İHD Osmaniye Temsilcisi Necmettin Özkan, şunları ifade etti: "Bir barış savaşçısı, bir hukuk insanı, bir demokrasi militanını katlettiler. Tahir Elçi'yi de yitirdik. Kürt halkı başta olmak üzere barış ve demokrasi güçlerini kuşatmış bu zulüm cenderesinin içinden bir kez daha barışı vurdular; hepimizi vurdular. Tahir Elçi, Cizre'den Sur'a ve Silvan'a, halka karşı yürütülen haksız savaşa karşı hep sesini yükseltti. Silahların susmasını ve barış ortamının tesis edilmesini savundu. Bu nedenle savaş politikalarından beslenen karanlık güçler tarafından aylardır hedef gösteriliyordu. Diyarbakır'ın tarihi simgelerinden Dört Ayaklı Minare'nin çatışmalarda tahrip edilmesine karşı yaptığı basın açıklamasından sonra planlı bir saldırı sonucu katledildi."

Diyarbakır Baro Başkanı olarak katledilen Avukat Tahir Elçi'nin yaşamını barış ve hukuk mücadelesine adamış bir isim olduğunu söyleyen Özkan, şu bilgileri verdi: "1966 yılında Cizre'de dünyaya gelen Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra çalışmalarını ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştırdı. İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) kurucularından Avukat Tahir Elçi yaşamını, 90'lı yıllardaki yargısız infazları, faili meçhul cinayetleri aydınlatmaya adadı. Ülkenin en karanlık dönemlerinden biri olan 90'lı yıllarda JİTEM tarafından gerçekleştirilen yargısız infazlar ve faili meçhullerle ilgili davaların müşteki avukatı idi. Katledildiği ana kadar barış mücadelesini sürdüren Elçi, 19 Ekim'de katıldığı bir TV programında 'PKK, terör örgütü değil, siyasi harekettir' dediği için gözaltına alındı ve yırt dışına çıkış yasağı ile serbest bırakıldı. AKP hükümetinin çözüm sürecini rafa kaldırmasıyla başlayan çatışma sürecinde, Tahir Elçi birçok kez müzakerelerin yeniden başlaması ve çatışmaların durdurulması için çağrılarda bulundu."

Özkan, İnsan Hakları Derneği Osmaniye Temsilciliği olarak Elçi cinayetini şiddetle lanetlediklerini, bu cinayetin arkasındaki güçlerin açığa çıkarılmasının ısrarlı takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.STKlar-Elcinin-oldurulmesini-kinadi-1951753.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber STK'lar Elçi'nin öldürülmesini kınadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER