Strasbourg'da Türk Sineması keyfi


Yurt dışında düzenlenen en eski Türk Sineması festivali olma unvanını taşıyan Strasbourg Türk Sinema Günleri bu sene 27. defa düzenleniyor. Strasbourg'un asırlık sinema salonu Cinema Odyssee'de 1988 yılından beri düzenlenen Türk sinema günleri kapsamında bu yıl 9 film ve 2 belgesel gösteriliyor.

Strasbourg'da gelenek haline gelen Türk sinema günleri 9 Aralık 2015 ile 12 Ocak 2106 tarihleri arasında düzenleniyor. Filmler, Strasbourg ve çevresinde yaşayan Türkiye'ye göçmeni vatandaşlar kadar Türk sineması izlemek isteyen Fransız seyircisinin de ilgisini çekiyor. Tarihi Odyssee salonlarında 5 hafta boyunca "Düğün Dernek 2", "Yaktın Beni", "İstanbul Kanatlarımın Altında", "Eksik", "Veda" "Limonata" "Mustang" "Kadın işi Soygun" "Delibal" "Orman" "Bir Uzun Hikayenin Ortası" ve Can Dündar'ın "Erdoğan'ın En Uzun Günü" ve "Gözdağı" iki belgeseli gösterimde olacak.

TÜRK SİNEMASI AVRUPA'DA TANITILIYOR

Türk sinema günleri aynı zamanda Avrupa'da Türk sinemasının tanıtımını yapıyor. Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu gibi uluslararası kurumların bulunduğu ve kültürel etkinlikleri çok fazla olan bir şehirde bu tanıtım yapılıyor. Sinema Odyssee aynı zamanda farklı ülkelerin, farklı kültürlerin, şehirde düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklerin, sanatçı, izleyici veya okuyucularının da buluşma noktası durumunda. Özgürlük, insan hakları, ifade özgürlüğü gibi temalarda gösterim oyun veya tartışma programlarına da sahne oluyor.

Eski başbakanlardan Şemsettin Günaltay'ın yeğeni olan Faruk Günaltay'a Avrupa sinema ve kültürüne verdiği destekten dolayı 2005 yılında Fransa Kültür Bakanlığı tarafından 'şövalye' nişanı' verildi. Uzun yıllar Avrupa Konseyinin Sinema Fonu "Euroimages" Türkiye temsilciliği yapan Günaltay, Cinema Odyssee'nin müdürlüğünü yapıyor.

OYUNCU VE YÖNETMENLER STRASBOURG'DA

-Çarşamba, 9 Aralık saat 20:10'da "Eksik" filminin yönetmeni Barış Atay Mengülü seyirci ile buluşuyor.

-10 Aralık perşembe saat 20'de "İstanbul Kanatlarımın Altında" filminin yönetmeni Mustafa Altıoklar ve Esin Yıldız

-11 Aralık Cuma saat 20'de, tutuklu gazeteci Can Dündar'ın hazırladığı "Erdoğan'ın En Uzun Günü" adli belgesel filmin ardından, dayanışma gecesi düzenlenecek, geceye Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar, gazeteciler Ayşenur Aslan, Merdan Yanardağ, Nilgün Cerrahoğlu ve Uluslararası Sınır Tanımayan gazeteciler temsilcisi katılacak.

-12 Aralık cumartesi günü saat 20' de "Veda" filminin yönetmeni Zülfü Livaneli

-15 Aralık Salı günü saat 20:30'da 2015 Fransa Medicis ödülünü alan Hakan Günday

-16 Aralık Çarşamba saat 20'de Limonata filminin yönetmeni Ali Atay

-18 Aralık'ta 200'de "Kadın işi Soygun" filminin oyuncusu Meltem Cumbul

-19 Aralık Cumartesi saat 20'de "Yaktın beni Filminin yönetmeni Can Yücel ve Oyuncu Meltem Cumbul sinema seyircisi ile filmlerden sonra sohbet etme imkanı bulabilecek.

CİHAN
<< Önceki Haber Strasbourg'da Türk Sineması keyfi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER