Su altında nefes kesen dakikalar

Avustralya'daki balina gözlemcileri, ender rastlanan bir olaya şahit oldu. Gözlemciler, kambur balinayı boğarak öldürmeye çalışan iki katil balinanın saldırı anlarını kaydetti.

Su altında nefes kesen dakikalar

Avustralya’da Bremer Körfezi'ne açılan balina gözlemciler, eşine ender rastlanan bir olay ile karşı karşıya geldi. İki katil balinanın, kambur balinayı takip ettiklerini gören gözlemciler, inanılmaz dakikaları kayıt altına almaya başladı.    Livescience'ın aktardığına göre 2 ila 3 yaşlarındaki erkek balina sırt yüzgecini kaybetmesine rağmen saldırıdan kurtulmayı başardı.   

 17 Şubat'taki saldırı sırasında orada bulunan Avustralya Balina İzleme (Whale Watch Western Australia) kurumunun sahibi Gemma Sharp, "Önemli bir şeye tanık olduğumuzu biliyorduk" dedi ve ekledi: Katil balinalar tam saldırı modundaydı ve kambur balina kendini korumaya çalışıyordu.    Balina gözlemcileri, yüzeye sıçrayan 15 katil balinayı gördüğünde tekneyle Batı Avustralya'daki Bremer Körfezi'ne açılmıştı.

 Kısa bir süre sonra yırtıcıların, Latince ismi Megaptera novaeangliae olan bir kambur balinayı kovaladığı anlaşıldı.    Gözlemciler nefes kesen kovalamacayı izlerken, orka diye de bilinen katil balinalar, kambur balinayı ters çevirip boğmak için hayvanın sırt yüzgecini yakalamaya çalışıyordu. 

 DÖNDÜRÜP BOĞMA TAKTİĞİ YAVRULARDA İŞE YARIYOR    

Sharp, döndürüp boğma taktiğinin balina yavrularında işe yaradığını söyledi. Ama gözlemciye göre bu genç erkek, orkaların alıkoyamayacağı kadar güçlü ve iriydi.   

 Kambur balina gözlemcilerin bulunduğu teknenin altına girerek siper alınca orkalar daireler çizerek çıkmasını beklemeye başladı. Bu durum bölgeye 50 pilot balinadan ve bir grup boğa köpek balığından oluşan sürüleri de çekti. 

Sonunda orka sürülerinden biri pes etti ve ayrıldı.    Altı orkadan oluşan diğer sürü, kambur balina ortaya çıkana kadar tekneden 300 metre uzakta bekledi. Balinanın çıkmasıyla gözlemcilerin El Notcho adını verdiği 9 kiloluk en büyük orka, saldırıya geçti ve hayvana vurarak çenesini kırmaya çalıştı ama başarılı olamadı. 

O başarısız hamlenin ardından orkalar pes etti ve kambur balina sahile doğru hızla ilerledi. Balina izleme ekibi, Bermer Körfezi'ndeki saldırıyı videoya kaydetti.    Gözlemciler sayesinde bu tür bir saldırı, kamera kayıtlarıyla ilk kez belgelenmiş oldu. Sharp, kambur balinanın aldığı yaraları şöyle açıkladı: Sırt yüzgecini aldılar. Ama kuyruğu ve göğüs yüzgeci iyi durumda, önemli olan da bu. Kan kaybetseydi bu çok endişe verici olurdu. Ama hiç kan yoktu 


<< Önceki Haber Su altında nefes kesen dakikalar Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER