Su, beslenme ve egzersiz; soğuk algınlığı ve gripten koruyor


Sağlıklı Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, soğuk algınlığı ve grip hastalıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Soğuk algınlığı ve grip hastalığı ile başa çıkmanın yolları arasında su içme tavsiyesinde bulundu. Su tüketiminin yanı sıra kış aylarında daha sağlıklı kalabilmek için egzersiz yapılmasını ve yeterli su tüketilmesini tavsiye eden Aksoy, "Hava şartlarının değişimi sizi egzersiz yapmaktan alıkoymasın. Basit ve düzenli yürüyüşler bile sağlığınıza iyi gelecektir." dedi

Beslenme Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, havaların soğuması ile birlikte, vücutta terleme ile dışarı atılan su miktarında azalma olması, kişilerde daha az suya ihtiyaç olduğu düşüncesini doğurabileceğine dikkat çekti. Vücudun soğuk havalarda, gribal enfeksiyonlar ve zararlı virüslerden korunabilmesi için en temel ihtiyaçlarından birinin su olduğuna dikkat çeken Aksoy, "Güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli protein, A, C ve E vitaminleri, demir, çinko, folik asit ve selenyumun yanı sıra yeterli su tüketimi ve egzersiz yapılmalı. Soğuk havalar su içme temponuzu bozmasın. Sağlıklı ve düzenli beslenmenizi su ve egzersizler ile desteklediğinizde kışın virüslerden daha kolay korunabilirsiniz." diye konuştu.

'SOĞUK HAVALAR SU İÇME TEMPONUZU BOZMASIN'

Diyetisyen Canan Aksoy, bağışıklık, lenf, boşaltım ve dolaşım sistemlerinin yeterli şekilde çalışabilmesi, vücuda giren zararlı mikroorganizmalarla savaşması ve onları atması için yeterli su tüketiminin önemine vurgu yaptı. Aksoy, "Grip olduğunuzda doktorların tavsiyesi bol su için ve dinlenin olacaktır. Zararlı mikroorganizmalar vücuda girdiğinde bunlardan kurtulmak için suya ihtiyaç vardır. Lenf, dolaşım ve boşaltım sistemlerinin tam performanslı çalışması ancak su eşliğinde olur. Bu yüzden soğuk havalar su içme temponuzu bozmasın." tavsiyesinde bulundu.

Kışı daha sağlıklı ve fit geçirmek için sağlıklı beslenme, su ve egzersiz üçlüsünün ihmal edilmemesi gerektiği üzerinde duran Aksoy, "Su tüketimini artırmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için su dışında farklı alternatiflere de yönelebilirsiniz. Aktarlardan kolaylıkla bulabileceğiniz malzemeler ile hazırlayacağınız çaylar, hem metabolizmanızı kışa hazırlar hem de vücudunuzun su ihtiyacını karşılar." şeklinde konuştu.

Aksoy, aktarlardan alınarak soğuk algınlığı ve gripten korunabilecek yöntemleri şöyle aktardı: "Bir avuç ıhlamuru yıkayıp demliğin içine koyun ve tane karabiber, çubuk tarçın, taze ya da kuru zencefil, birkaç dilim elma ve limon kabuğunu kaynatın. Gün içerisinde istediğiniz kadar için. Bir bardak sıcak suyun içine, birkaç dilim zencefil koyup bekleyin, daha sonra üzerine limon sıkıp, bal ile tatlandırarak içebilirsiniz. Bir çorba kaşığı ıhlamuru, bir poşet ekinezya çayı ile birlikte bir bardak suyun içinde demleyin. Üzerine limon sıkarak için. Bir bardak sıcak suyun içine birkaç dilim elma ve portakal kabuğu, çubuk tarçın ve birkaç kakule ve karanfil ilave ederek demleyin. Süzerek için."

YAZ AYLARINDAKİ BESLENME ALIŞKANLIKLARI DEVAM ETTİRİLMELİ

Aksoy, yaz aylarının bitip havaların soğuduğunu hatırlatıp, yaz aylarına doğru artan zayıflama, fit olma motivasyonundan ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarından kışın da vazgeçmemek gerektiğinin altını çizdi. Aksoy, "Havaların soğuması ve okulların başlamasıyla birlikte hastalık risklerinin arttığı bir zamana girdik. Her mevsim ve her sezon bedenimize iyi bakmak zorundayız. Kışın da egzersizlere mutlaka devam edilmeli. Egzersiz sırasında yeterli sıvı tüketilmediği takdirde egzersizden istenilen performansın alınamıyor. Ayrıca, su tüketiminde de dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin de saklama koşulları iyi, temiz ve taze olan sular."

Aksoy, daha bilinçli egzersiz programı için ise dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Aç karına egzersiz yapılmamalı. Antrenman öncesinde ve sonrasında mutlaka kilo ölçümü yapılmalı. Her yarım kiloluk kayıp için 1 su bardağı su tüketilmeli. Antrenman öncesinde ve sonrasında sıvı tüketimini sınırlamamalı, vücudun ihtiyaçları karşılanmalı. Antrenman sırasında 15-20 dakikada bir en az bir çay bardağı sıvı tüketilmeli." CİHAN
<< Önceki Haber Su, beslenme ve egzersiz; soğuk algınlığı ve gripten koruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER