Su ve atık su sektöründe 600 milyar dolarlık pazar doğdu


Şehirleşme ve sanayileşme dünya su kaynaklarını tüketiyor. Bu ortamda suyun kullanılır hale getirilmesi, dağıtımı, etkin tüketimi, atık suların ele alınmasının önemi artıyor. 600 milyar dolara büyüklüğü bulunan su ve atık su sektörü her sene yüzde 5'ten fazla büyüyor.

İstanbul Su ve Atık Su Arıtma Teknolojileri Fuarı'nda (IWE Istanbul Water Expo)Türkiye ile bölge ülkelerin taleplerine cevap verecek ürünler tanıtılacak. 1-3 Eylül tarihli fuarda etkin su tüketimi, atık yönetimi gibi konular da ele alınacak.

IWE Istanbul Water Expo Fuar Direktörü Tülin Bozkurt Bulut, etkinlik ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Dünyada var olan su kaynaklarının doğru kullanılması gerekliliği ve suyun giderek artan öneminden dolayı Birleşmiş Milletler tarafından her yıl 22 Mart'ın Dünya Su Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı nüfus artışı, sanayileşme, bilinçsiz su tüketimi ve küresel ısınmadan dolayı su kaynaklarımız hızla azalıyor. TÜİK tahminlerine göre; Türkiye nüfusu 2030 yılında 100 milyona ulaşacak, su potansiyeli kişi başına yıllık bin 120 metreküpe düşecek ve Türkiye su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alacak. Fuarla eş zamanlı gerçekleşen konferans programıyla da kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum, üniversiteler ve medya kuruluşları nezdinde girişimde bulunarak su farkındalığı yaratıyor, su konusunda toplumun tüm kesimlerinde duyarlılık oluşturmayı hedefliyoruz."

Şehirleşme ve sanayileşmeye bağlı olarak su tüketiminin arttığına işaret ediliyor. Buna bağlı olarak suyun kullanılır hale getirilmesi, dağıtımı, etkin tüketimi, atık suların yeniden kullanımının önemli olduğu dile getiriliyor. 600 milyar dolara varan sektörün büyüklüğünün her sene yüzde 5 artacağı tahmin ediliyor.

Dünya Bankası'nın 'Sürdürebilir Gelişim Hedefleri' raporuna göre su güvenliği global risk sıralamasında birinci durumda. 2030'a kadar kullanılabilir su miktarı yüzde 40 gerileyecek ve 2050'de su tüketiminde yüzde 15 artış olacak. Aynı raporda dünyada 2,4 milyar kişinin kullandığı suyun arıtılmadığı; 700 milyon kişinin ise temiz su tüketemediği ifade ediliyor.

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) raporlarına göre su ve atık su çözümleri için dünyanın en büyük pazarlarından birisi olarak gösteriliyor. Türkiye için 2007 - 2023 döneminde yapılması planlanan, AB Entegre Çevre Uyum Stratejisi raporuna göre; 2023 yılına kadar Türkiye'nin çevre yatırımları 58,5 milyar Euro'yu aşacak. 2023'e kadar su ve atık su sektöründeki yatırım ihtiyacı ise 33,9 milyar Euro. Bu rakamın yüzde 50'si devlet, yüzde 30'u özel sektör, yüzde 20'si ise AB ve diğer uluslararası kurumlar tarafından finanse edilecek.

İlki 3 – 5 Eylül 2015 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde yapılan IWE Istanbul Water Expo; 11 ülkeden 95 katılımcı firma ve 244 markayı, 59 ülkeden gelen 3 bin 539 profesyonel ile buluşturdu.

Bu sene Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası, KOSGEB ve İzmir Ticaret Odası'nın katkıları ile tertip edilecek olan IWE Istanbul Water Expo 2016, 150 katılımcı firmayı 5 bin profesyonel ile bir araya getirmeyi hedefliyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Su ve atık su sektöründe 600 milyar dolarlık pazar doğdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER