Süleyman Yaşar: Türkiye tekrar IMF'nin kapısında

Süleyman Yaşar: Türkiye tekrar IMF'nin kapısında

İhracat dokuz aydır üst üste geriliyor. Bu yılın ilk yedi aylık verilerine göre 44 milyar dolar tutarında yabancı sermaye ülkeyi terk etti. Bu arada Tüketici Güven Endeksi 2008 krizi düzeyine gerileyerek 58,5 oldu.

Tabii bu gelişmeler Merkez Bankası’nın döviz rezervlerine olumsuz olarak yansıdı. Ve döviz rezervleri, altın dâhil, son bir yılda 134,4 milyar dolardan 117,9 milyar dolara, altın hariç, 112,7 milyar dolardan 99,5 milyar dolara geriledi.

Gelelim bu kısa açıklamayı niye yaptığımıza…

Yaptık çünkü döviz gelirlerinin azalmasıyla Merkez Bankası rezerv kaybetmeye başladı. Çünkü muhalif gazetecilerin dövülmesi, çıplak arama, mal müsaderesi, makul şüphe, verginin iktidardaki parti tarafından silah olarak kullanılması bizi tekrar IMF’nin kapısına getirdi.

Peki, niye IMF’nin kapısına tekrar geldik?

Geldik, çünkü IMF’nin mevzuatına göre; döviz rezervlerinin yapılandırılması, ülke parasına istikrar kazandırılması, ithalat ödemelerinin yerine getirilmesi, ülke koşullarının sağlam bir büyümeye geçiş için restore edilmesi amacıyla IMF ödünç para verebiliyor. Yani ödünç para almanın koşullar bunlar.

<< Önceki Haber Süleyman Yaşar: Türkiye tekrar IMF'nin kapısında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER