Sultan Murad'ın 5 asırlık vasiyeti yerine getirildi


Osmanlı sultanlarından Fatih Sultan Mehmet Han'ın babası II. Murad'ın hatim vasiyeti ölüm yıl dönümünde yerine getirildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek hizmete sunulan Muradiye Külliyesi'nde Sultan II. Murad'ın 5 asırlık vasiyeti gereği Bursa Müftülüğü tarafından Kur'an-ı Kerim okutulmaya başlandı. 3 Şubat 1451'de vefat eden II. Murad'ın ölüm yıl dönümünde 3 hafız tarafından dönüşümlü olarak 24 saat boyunca Kur'an-ı Kerim tilavet edilerek hatim indirilecek.

Muradiye Cami İmam-Hatibi Mehmet Akif Öney, 2. Murat Han'ın ölüm yıl dönümünde hatim okuduklarını belirterek, "3 Şubat 1451'de vefat eden İkinci Murat Han'ın ölüm yıl dönümü vesilesiyle onu anmak için ruhuna hatim okunacak hafızlarımız tarafından 24 saat içinde." dedi.

Bu gün 10.00'da başlayan programın kapsamında yarın saat 10.00'da il müftüsünün katılımıyla hatim duasının okunacağını belitten Öney, "Başta sultan Murat han hazretlerinin ve burada metfun bulunan bütün merhum ve merhumelerin ruhuna bağışlanacak inşallah. Bu sene başladı ve bundan sonra geleneksel olarak her ölüm yıl dönümünde merhum sultanın hatimler okunacak." şeklinde konuştu.

Uygulamanın Sultan Murat'ın vasiyeti olduğunun altını çizen Mehmet Akif Öney, şunları söyledi: "Aynı zamanda sultanın vasiyeti bu. Bu şekilde sultan öldüğünde hafızlar etrafında Kuran okusun diye vasiyet etmiş. Bundan dolayı da bundan sonra Allah izin verirse bundan sonra her ölüm yıl dönümünde Kuran okunarak burada meftun bulunanların ruhuna bağışlanacak."

GEÇMİŞİNE SAHİP ÇIKMAYAN GELECEĞİNE SAHİP ÇIKAMAZ

Muradiye Külliyesini gezmeye gelen vatandaşlardan Sezer Uçar ise yapılan hizmetlerin çok iyi olduğunu dile getirirken, "Bu uygulama da güzel bir uygulama, yani geçmişine sahip çıkmayan topluluklar zaten geleceğine de sahip çıkamaz. Ben de çocuklarımla birlikte gezmeye geldim burayı ve çok beğendim." şeklinde konuştu.

SULTAN 2. MURAD'IN VASİYETİ

"Tevekkülüm Halık'ımadır. Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Salat ve selam Efendimiz Muhammed Mustafa'nın ve onun iyi, güzel ve temiz soyundan gelenlerin üzerine olsun. Her türlü noksandan münezzeh olan Cenab-ı Hak, yüce sultan, büyük hakan, ümmetlerin iradesine malik, Arap ve Acem meliklerinin efendisi, gazi ve mücahitlerin yardımcısı, kafir ve müşriklerin düşmanı, azgın ve inatçıların kahredicisi, zayıf, miskin ve fakir Müslümanların yardımcısı, denizlerin ve karaların sultanı, fetih babası, şehit Sultan Beyazıd oğlu, Sultan Mehmed oğlu Murad Han'ı, herkesin ölümü tadacağını ve ancak celal ve ikram sahibi Allah'ın baki kalacağını bilmeye ve Cenab-ı Allah'ın 'Sizleri dünya hayatı mağrur etmesin, gurur Allah'a mahsustur' sözünü mülahaza etmeye, Peygamberimizin, 'Vasiyet edecek mülkü bulunan Müslüman'ın vasiyeti yanında yazılı bulunmadıkça iki gece yatmaya hakkı yoktur' hadis-i şeriflerini sıkı sıkıya tutmaya muvaffak etti. Üç bin beş yüz filori Mekke fukarasına ve diğer üç bin beş yüz filori Peygamber Efendimizin şehri Medine fukarasına harcansın ve ondan beş yüz filori yine Mekke ahalisinden Kabe ve Hatim arasında toplanarak yetmiş bin kere la ilahe illallah kelime-i tevhidini zikredip, sevabını adı geçen vasiyet sahibine ita edenlere harcansın. Geri kalan iki bin filoriden beş yüzü Mescid-i Aksa'da Sahra kubbesinde yetmiş bin kere la ilahe illallah kelimesini ve defalarca Kur'an-ı kerimi okuyanlara harcansın. Yedi bin filorisi, vakfeden için her gün ve her gece, bu filori bitene kadar tecvitle Kur'an-ı kerim okuyanlara ve sevabını vasiyet edene ita edenlere harcansın. Ayrıca bin filori de yetmiş bin kere la ilahe illallah kelimesini zikredenlere ve sevabını vasiyet edene ve ita edene harcansın. Ve dahî vasiyet eyledik ki: Bir yakut yüzüğümüz vardır, bir yanında deliği olup, 95 bin akçeye alınmıştır. Vezni bir miskâlden ziyâdedir. Anı satalar ve kabrimiz yanında Kur'ân-ı kerim tilâvet edenlere sarf edeler, ta ki tükeninceye dek. Ve dahi vasiyet ederim ki: Bir elmas taşlı yüzüğümüzü dahi satıp, günde 70 bin kerre kelime-i tevhit çektireler. Bir nice gün buna devam edeler. Badehu satıp borcumuzu ödeyeler. Vücûdumu doğrudan doğruya toprağa gömün. Cenâb'ı Hakk'ın rahmeti, yağmuru üstüme yağsın. Hükümdarlar gibi üstüme kubbe yapmayın. Mezarımın çevresine Kur'ân-ı kerîm okuyanların oturması için yerler yapsanız yeter. Cuma günü defnolunmak arzumdur." CİHAN
<< Önceki Haber Sultan Murad'ın 5 asırlık vasiyeti yerine getirildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER