Suni tohumlama kursunda 'örgün' ve 'açık öğretim' ayrımcılığı


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, hayvanlara suni tohumlama kursuna katılacak kişilerin eğitiminde 'örgün' ve 'açık öğretim' diye ayrım yapması, aynı hakka sahip mezunlar arasında mağduriyete sebep oluyor.

Bakanlık, 18 Aralık 2013 tarihinde iki yıl süreli laborant ve veteriner sağlık bölümlerinin örgün öğretim programlarından mezun olanlara, suni tohumlama kursuna katılma hakkı verdi. Yönetmelikte sadece örgün mezunlarına verilen bu hak, açık öğretim mezunlarının tepkisine ve dava yoluyla haklarını almaya yöneltti. Ağırlıklı olarak zaten bir veteriner yanında çalıştığı için uygulamada bu işi örgün öğretimden mezun olanlardan daha iyi bildiklerini öne süren açık öğretim mezunları, açtıkları davaları kazanmaya başladı. Ancak bakanlığın, sadece davayı kazanan kişileri suni tohumlama kursuna kabul etmesi, bu alanlardan mezun olan yüzlerce kişiyi mağdur ediyor.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Laborant ve Veteriner Sağlık ön lisans mezunu Sinoplu Muhammet Kargınoğlu, örgün öğretimle aynı haklara sahip olmalarına rağmen kursa katılmalarına izin verilmemesini yargıya taşıdı. İdare mahkemesi, onu haklı görerek kursa katılabileceğine dair karar verdi. Buna rağmen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, aynı bölümlerden mezun diğer kişilerin kurslara katılmasına izin vermedi. Sadece davayı kazanan kişiye bu hakkın tanındığını belirten Bakanlık, adeta bütün mezunları dava açmaya zorladı. Kargınoğlu, davayı kazandığını ancak Bakanlığın bu hakkı elinden almak için Danıştay'a gittiğini söyledi.

Uşak'tan Enver Arslan da mağdurlardan. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nde çalışan Arslan, suni tohumlama işini, sahadakiler olarak örgün öğretimdeki kişilerden daha iyi yapabileceklerini savunuyor. Arslan, "Zaten bu kursta öğretilen bilgilerden sonra hayvanlara suni tohumlama yapma hakkı verilecek. Gerek örgün gerekse açık öğretimli, aynı kurstan sonra bu işi yapacaksa bu ayrımcılık manasızdır." diye konuşuyor.

Teknikerler Birliği Veteriner Sağlığı Komisyonu Başkanı Nimetullah Durmaz ise konuyla ilgili olarak bakanlığa yazı yazdıklarını, yüzlerce teknikerin hepsinin dava açma imkanı olmadığını, bunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. Durmaz, "İki fakülte mezunları da aynı dersi görüyor. Kanunlara göre aynı haklara sahip olmalarına rağmen Bakanlık kabul etmiyor. Üstelik bunu yazıyla emsal teşkil etmeyeceğini, sadece dava açıp kazananın bu hakka sahip olacağını öne sürerek, kazanan kişileri kursa alıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Uygulamada biz aslında örgünlerden daha tecrübeliyiz. Bakanlığın bir an önce bunu düzeltmesini bekliyoruz, çünkü herkesin dava açma imkanı olmayabiliyor." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Suni tohumlama kursunda 'örgün' ve 'açık öğretim'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER