Süper valiler geri geliyor

Çözüm sürecinden vazgeçen hükümet, iki geri adım daha atıyor. Büyükşehir Yasası, HDP’li belediyelerin işine yarıyor diye değiştirilecek. Belediye başkanlarının yetkileri süper valilere verilecek.

Süper valiler geri geliyor

Hükümet mimarı olduğu kimi politikalarla beraber büyük gürültüyle çıkardığı yasaları da değiştiriyor.

Meydan Gazetesi'nden Ömer Şahin'in haberine göre, bir nevi ‘yanlış yaptım’ yani ‘pardon’ diyor! Yargıda yapılan düzenlemeler en bariz örnekler. “Açılım” politikasında 180 derece değişimin ardından HDP’nin ‘istismar’ ettiği düşünülen yasalara da neşter vuruyor.

BELEDİYE BAŞKANLARI ‘SEÇİLMİŞ KRAL’ OLMUŞTU
Büyükşehir/Bütünşehir yasası diye bilinen bir düzenleme 3 yıl önce Meclis’ten geçmişti. CHP ve MHP’nin sert muhalefet yaptığı yasa ile 16 olan Büyükşehir sayısı 29’a çıkmıştı. İl sınırı mücavir alan sınırı olmuş yani kentin alacağı hizmetler büyükşehire bağlı hale gelmişti. Buralardaki İlçe ve köyler mahalleye dönüşmüştü. İl özel idarelerinin de lağvedilmesiyle büyükşehir belediye başkanları ‘seçilmiş kral’ haline gelmişti. Bu değişikliğin meyvesini 30 Mart yerel seçiminde yiyen iki parti AK Parti ve HDP olmuştu.,

BELEDİYELER TERÖRÜ DESTEKLEDİ
HDP’li belediyelerin PKK’ya lojistik, istihdam hatta para desteği sağladığı yeni bir bilgi değil. Kürt politikasının değişmesiyle birlikte iktidar bunu da önemli bir ‘sorun’ olarak görmeye başladı. İşte belediyelerin teröre desteğine aracı kıldığı düşünülen o yasa değiştirilmeye çalışılıyor. İtfaiye hizmetlerinin AFAD’a bağlanacağı söylendi ilkin ama bununla sınırlı değil yapılacak düzenlemeler. Seçilmiş belediye başkanlarından sonra şimdi de atanmış valilerin güçlendirilmesi gündemde. Valilerin yetkileri, belediye başkanları üzerindeki vesayeti arttırılacak.

ÖZFATURA DEMİŞTİ!
İçişleri Bakanlığı’nda olan mesela ‘soruşturma yetkisi’nin valilere devri de söz konusu olabilir. İl özel idareleri modelinin belki başka bir isim altında yeniden kurulması mümkün. O yasa çıkarken neler söylenmemiş ki? MHP’lliler ‘bu bölücülük’, CHP’liler, ‘köyler yok ediliyor’ demiş. Yıllarca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Burhan Özfatura’nın açıklaması bugün hükümetin ‘pardon’ deme gerekçesiyle birebir aynı: “Bu yasanın sağlayacağı dişe dokunur hiçbir faydası yok ama inanılmaz zararları var. Bölücülük yapmak isteyenlere çok ciddi avantajlar sağlıyor.”

YETKİLER TIRPANLANACAK
Şimdi… “Büyükşehir Yasası”nın HDP’li başkanların PKK’ya desteğini kesme amacıyla en azından ‘tadil’ edileceği görülüyor. Bunun bir sonucu olarak büyükşehir belediye başkanlarının yetkileri bir miktar tırpanlanacak.
Eli güçlenecek/güçlendirilecek olanlar ise valiler olacak. “Süper vali”lere hazır olalım…  İç Güvenlik Paketi ile zaten olağanüstü yetkilerle donatılmıştı valiler. “Arama, gözaltı, izin” konularında ‘keyfi’ uygulama eleştirisi doğuracak ek yetkiler almışlardı. Şimdi o yetkilere yenileri eklenecek.

ŞAHİNLERİN ÖNÜ AÇILACAK
İktidar mutfağında birbiriyle bağlantılı 2 ayrı çalışma eş zamanlı yürütülüyor. Büyükşehir Yasası tadiliyle beraber bazı valiler değişecek. Tahminen 20 civarında valinin değişmesi bekleniyor. 3 büyükşehirden İstanbul ve İzmir valilerinin yerleri sağlam. Doğu ve G.Doğu’da atama ve yer değiştirmenin daha kapsamlı yapılması mümkün. İçişleri Bakanı Efkan Ala yine kararnameye damgasını vuracak. Efkan Ala-Selami Altınok ikilisi ile aynı kuşaktan İstanbul Siyasal mezunu ‘Şahin’ isimlerin önü olabildiğince açık.
<< Önceki Haber Süper valiler geri geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER