'Süper yiyecek'ler şehir efsanesi çıktı


'Mucize bitki' olarak pazarlanan moringa yaprağının yaşlanmaya iyi geldiği, kenevir tohumunun da bitkinliği giderdiği yönündeki büyük iddialar piyasayı dalgalandırmaya devam ediyor. Ne var ki, Öko-Test'in araştırmalarına göre sadece Morgenland'ın biyo kurt üzümü ve Dr. Goerg Premium'un biyo Hindistan cevizi yağı iyi not aldı.

Dergi, bir biyo ürün markası olan Basic'in chia tohumları 'piyasaya sürülemez' ilan etti. Gerekçe olarak ise bu gıdada zararlı otların imha edilmesi için kullanılan maddenin aşırı derecede bulunması gösterildi. Basic bunun üzerine bu ürünü derhal piyasadan çekti.

Öko-Test, bu şekilde 22 ürünü sınava tabi tutmuş ve üçte ikisi 'yetersiz' ve 'eksik' notuyla sınıfta kalmış. Ürünlerin çoğunda mineral yağ, kurşun, cadmium artığı ile yüksek miktarda haşere ilacı artığı ve mantar tespit edilmiş. Öko-Test'in iki önerisi var. Tüketiciler tek düze yemek yemekten kaçınmalı ve yaşadıkları bölgede yetişen ürünlerden tüketmeli. Bunu yapanların 'süper yiyecekler'e ihtiyacı yok. Dergi buna bir de örnek veriyor: Chia tohumlarında somon balığına nazaran on kat daha fazla sağlıklı Omega-3 yağ asidi var. Bu doğru ancak sadece yüz gram için geçerli bir doğru. Normal bir porsiyon somon balığı yiyenlerin vücuduna kazandırdığı Omega-3 daha fazla. CİHAN
<< Önceki Haber 'Süper yiyecek'ler şehir efsanesi çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER