Suriye'de geçen yıl 23 sağlık görevlisi yaşamını yitirdi


Sınır Tanımayan Doktorlar Operasyon Direktörü Dr. Bart Janssen, Suriye'deki sağlıkçıların çok zor şartlarda görev yaptığını söyledi. Janssen, 2015 yılında çatışmalarda 23 Suriyeli sağlık personelin yaralandığını, 58'inin ise yaralandığını belirtti.

Savaşın devam ettiği Suriye'de sağlık personelinin görev yapmasıyla ilgili açıklama yapan Bart Janssen, "Geçtiğimiz iki hafta içinde Şam'ın kuşatma altındaki bölgelerinde sayısız üzücü olayla karşılaştık. Bir doktor keskin nişancılar tarafından öldürülürken, destek verdiğimiz iki sahra hastanesi de bombalandı. Şu anda kuşatma altındaki mahallelerde hava saldırıları sürdüğü için bu bölgelere tıbbi yardım malzemelerinin girişinde ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenle sivillere yönelik her türlü saldırının sonlandırılması için çağrımızı yineliyor ve yaralıların acilen güvenli bir bölgeye sevk edilmesi için tıbbi tahliyelere bir an önce izin verilmesi gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. İnsani yardım çalışanlarının ihtiyaç olan tüm bölgelere, özellikle de kuşatma altındaki mahallelere hiçbir engelle karşılaşmadan girebilmesi, yardım malzemelerini şu anda halen son derece savunmasız olan bölge halkına düzenli bir şekilde ulaştırabilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

'ZABADANİ'DEKİ SON DOKTOR DA ÖLDÜRÜLDÜ'

Doktorların keskin nişancılar tarafından öldürüldüğünü anlatan Janssen,"Kuşatma altındaki Zabadani kentinde bir kurtarma ekibiyle görev yapan bir doktor, geçtiğimiz hafta bir hastayı tedavi ettikten hemen sonra keskin nişancılar tarafından vuruldu. Bir kurtarma ekibinde görev yapan doktor, Zabani'de kalan son doktordu. Kuşatma altındaki bölgelerin çoğunda halihazırda görev yapan çok az sayıda doktor var çünkü doktorların bir kısmı hayatta kalmak için ülkelerini çoktan terketti. Büyük bir kısmı da hava saldırıları ve keskin nişancılar nedeniyle hayatını kaybetti. MSF'nin verilerine göre, 2015 yılında MSF tarafından desteklenen 23 Suriyeli sağlık personeli çatışmalar nedeniyle hayatını kaybetti, 58'i ise yaralı olarak kurtuldu." açıklamasında bulundu.

'İKİ SAHRA HASTANESİ BOMBALANDI'

"Sınır Tanımayan doktorlar tarafından desteklenen iki sahra hastanesi de geçtiğimiz hafta yakındaki bir okul ve sivillerin yaşadığı kuşatma altındaki Doğu Ghouta bölgesindeki iki bina ile birlikte bombalandı." diyen Janssen, şu ifadeleri kullandı: "Saldırıda 38 kişi hayatını kaybederken, 5'i sağlık personeli olmak üzere toplam 87 kişi yaralandı. Sınır Tanımayan Doktorların bir süredir destek verdiği sağlık tesislerinin bulunduğu El Marj, El Safir ve Zebdin ise, hala bombalı saldırıların gölgesinde. Son birkaç aydır çok kısıtlı miktarda tıbbi malzeme ile çok zor şartlar altında çalışmak zorunda kalan Doğu Ghouta'daki doktorlar, tıbbi malzeme yardımı konusunda MSF'ye ve diğer insani yardım kuruluşlarına bel bağlamış durumda." açıklamasını yaptı.

'TIBBİ İHTİYAÇ MALZEMELERİ KAYIP'

Janssen, "Tüm bu gelişmelere ek olarak, Sınır Tanımayan Doktorların tıbbi ve teknik destek verdiği bölgedeki sağlık çalışanları, uluslararası yardım konvoyları tarafından gönderilen ameliyat kitleri, kan torbaları, serum ve anestezik ilaç gibi kısıtlı miktardaki tıbbi malzemelerin bir kısmının ellerine ulaşmadığını bildiriyor. Bunlar, kaza kaynaklı travmaları iyileştirebilecek, hava saldırısı sonucu yaralanan hastaların ve sezaryen ile doğum yapmak zorunda kalan kadınların en çok ihtiyaç duyduğu tıbbi gereç ve malzemeler arasında yer alıyor. Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla 2016'da ülkeye gönderilen tıbbi yardım konvoylarından 80 bin tıbbi malzemenin kaybolduğunu belirtmişti." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Suriye'de geçen yıl 23 sağlık görevlisi yaşamını yitirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER