Suriye'den 3 günde 3 bin 120 Türkmen Türkiye'ye geldi


Suriye'de Türkmen nüfusun ağırlıkta olduğu Bayır Bucak bölgesinde devam eden şiddetli saldırılardan kaçarak Yayladağı sınırından Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli Türkmenlerin sayısı üç günde 3 bin 120'ye ulaştı.

Suriye'nin Bayır Bucak bölgesinde, son günlerde özellikle Türkmen nüfusa yönelik saldırıların şiddetlenmesi ile birlikte, binlerce aile Yayladağı sınırının Suriye tarafında bulunan Yamadi kampına sığınmıştı. Saldırıların Yamadi kampına da sıçraması üzerine, çoğunluğunu bebek, çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğu 731 kişilik ilk sığınmacı kafilesi 29 Ocak günü, Yayladağı'nın Pulluyazı köyündeki sınır noktasından ülkemize giriş yaptı. Girişlerin devam ettiği Pulluyazı'da, son üç günde Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısı 3 bin 120'ye ulaştı.

Biyometrik kayıt işlemlerinin ardından, ailelerin bir kısmı akrabalarının yanına yerleştirilirken; diğerleri ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa'daki barınma merkezlerine sevk ediliyor.
Başbakanlık AFAD'ın Bayır Bucak Türkmenleri için Yayladağı'nda kurduğu Güveççi Barınma Merkezi de ilk misafirlerini kabul etti. Dün itibariyle 162 kişinin yerleştiği barınma merkezinde alımlar devam ediyor.

AFAD koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Kızılayı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Hatay Valiliği işbirliği ile devam eden çalışmalar için 202 personel görevlendirildi. Bölgeye ayrıca; mobil koordinasyon merkezi, mobil ikram aracı, mobil mutfak tırı, mobil fırın aracı, 6 ambulans ve 8 araç sevk edildi.

Güvenlik güçlerinin oluşturduğu kontrol noktasından giriş yapan ailelere Türk Kızılayı tarafından gıda yardımı yapılıyor; hasta ve yaralılar 112 Acil Servis ve UMKE ekipleri tarafından tedavi ediliyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Suriye'den 3 günde 3 bin 120 Türkmen Türkiye'ye geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER