Suriye'de kritik saatler

İngiltere, Esed rejimi ve Rus jetlerinin hedefinde olan Halep'teki durumu görüşmek için BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

Suriye'de kritik saatler

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Konsey'de yaptığı konuşmada, "Halep yanıyor ve siviller ölüyor. Bu nedenle Halep'teki durumu görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırıyoruz." dedi. 

Rycroft, toplantının açık yapılmasını ve BM Genel Sekreteri'nin son duruma ilişkin Konsey'i bilgilendirmesini istediklerini de kaydetti. Fransa, ABD ve Ukrayna da İngiltere'nin talebine destek verdiklerini açıkladılar. BMGK Başkanlığı, henüz toplantının ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin açıklama yapmadı. 


"BİRKAÇ SAAT İÇİNDE..."

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise bugün Suriye'nin Halep şehrini kapsayacak ateşkesin kısa zaman içinde ilan edilebileceğini söylemişti.
Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile Moskova'da görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "Şu an Rusya ve ABD'li askeri yetkililer arasında Halep'te ateşkes ilan edilmesi için yürütülen görüşemelerde sona geliniyor. Yakın zamanda, hatta önümüzdeki saatlerde bu anlaşmanın duyurulmasını umut ediyorum." dedi.

Lavrov, ABD ve Rusya'nın geçen cuma Şam'ın Doğu Guta bölgesi ve Lazkiye'nin kuzey kırsalını kapsayan ateşkes kararına vardığını anımsatarak, "Bizim, Amerikalılar ve BM'nin ortak amacı bu kararı devam ettirmek ve süresiz hale getirmektir." ifadelerini kullandı.
Moskova ve Washington'un Suriye konusunda işbirliğine devam ettiğini belirten Lavrov, gelecek günlerde Cenevre'de BM bünyesinde Suriye'deki ateşkes ihlallerinin gözlemlenmesi için Rus-Amerikan ortak koordinasyon merkezi kurulacağını kaydetti.

Lavrov, söz konusu merkezde Rus ve Amerikalı uzmanların birlikte çalışarak bilgi ve değişiminde bulunacağını aktardı.
Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısının "öngörülebilir bir gelecekte" düzenlenebileceğini vurgulayan Lavrov, ancak çözüm için yeni çözüm şemaları düşünülmemesi gerektiğini savundu.

Lavrov, son haftalarda artan gerilimin üzerine, muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komisyonu'nun (MYK), İsviçre'nin Cenevre kentinde BM arabuluculuğunda süren görüşmelere katılımını tek taraflı ertelemesini değerlendirerek, bu tutumun kendileri için kabul edilemez olduğunu belirtti.
BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura da Cenevre'de kurulucak Rus-Amerikan koordinasyon merkezinin görevinin ateşkes ihlallerini frenlemek olduğunu dile getirerek, bu merkezin gelecekte faaliyetlerini geliştirmesini umut ettiğini söyledi.

Suriye'den son gelen haberlerin, çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının kırılgan olduğunu gösterdiğine işaret eden de Mistura, "Bu rejimi (ateşkes) yeniden tahsis edebileceğimiz yönünde umudum ve hislerim var. Bu çok önemli." diye konuştu.


TÜRKİYE AÇIKLAMASI DA GELDİ

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye tarafından Suriye'ye açılan top ateşlerinin Rusya'da endişe yarattığını söyledi.

Reuters'ın haberine göre, Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile yaptığı toplantıdan sonra basına açıklamalar yapan Lavrov, Türkiye'nin Suriye sınırının kapatılmasının giderek daha acil bir hâl aldığını belirtti.


KAYNAK: HÜRRİYET
<< Önceki Haber Suriye'de kritik saatler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER