Suriyeli karşıtlığı zirvede, kapılar açılırsa bayram edilecek

Yeni yapılan bir araştırmaya göre İstanbulluların yüzde 76’sı Suriyelilere sempati duymuyor.

Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler konusundaki "dün" ve bugün"kü ibretlik sözleri...

‘Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Algı ve Tutumlar’ başlıklı araştırmanın sonucu, İstanbulluların mültecilere bakışını ortaya koydu.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi ve İngiltere Kent Üniversitesi’nce yapılan araştırma çerçevesinde, İstanbul’da 1224 kişiye Suriyeli sığınmacılarla ilgili görüşleri sorulup rapor hazırlandı.

Katılımcıların yüzde 72’si sığınmacılarla ‘karşılaşmaktan rahatsız’ olurken yüzde 65’i ülkedeki kültürü olumsuz etkilediklerini savundu.

Katılımcıların yüzde 83’ü salgın hastalıkların Suriyeli sığınmacılar nedeniyle arttığına; yüzde 91’i Suriyeliler nedeniyle iş bulamadığına; yüzde 94’ü Suriyeliler nedeniyle ev kiralarının arttığına; yüzde 86’sı Suriyelilerin suç oranını artırdığına; yüzde 92’si ‘dilenciliği körüklediklerine’; yüzde 71’i Suriyeli erkeklerin kadınlar için sokakta tehdit oluşturduklarına; yüzde 74’ü de Suriyeli çocukların eğitim kalitesini kötü yönde etkilediklerine inandığını söyledi.

Sığınmacı karşıtlığı zirvede

Araştırmaya göre İstanbulluların yüzde 76’sı Suriyelilere ‘sempati duymuyor.’ Yüzde 49’u ‘çok acıyor’, yüzde 18’i ‘korkuyor’, yüzde 14’ü ‘tiksiniyor’, yüzde 12’si ‘nefret ediyor.’  
Katılımcıların yüzde 54’ü, sığınmacı karşıtı gösterilere dahi katılmayı meşru gördüğünü; yüzde 55’i sığınmacıların savaş bitmeden ülkelerine gönderilmelerini istediğini, yüzde 59’uysa savaş sonrası döneceklerine inanmadığını belirtti.

Suriyeliler, basında suçla ilişkilendiriliyor

Araştırmada, Yeni Şafak, Sözcü, Sabah ve Hürriyet gibi gazetelerin sığınmacılarla ilgili nasıl haber yaptıkları da incelendi.

Buna göre sığınmacılara yapılan devlet yardımlarının olumlu dille haberleştirilmesi dahi olumsuz bir etki oluşturdu, çünkü bu yardımları alan bazı Türkiye vatandaşları, ‘devletin kısıtlı imkanları’ndan faydalanamadıklarını düşündü. Ulaşılan diğer sonuç da ‘üçüncü sayfa haberleri’nde Suriyeli kimliğinin kasten öne çıkarıldığı yönünde. İstanbulluların yüzde 76’sı, sığınmacıların sadece kamplarda barınmalarına izin verilmesini istiyor.

Suriyeliler zor şartlar altında yaşıyor

Ankete katılanlar sığınmacıları dışlayadursun ülkelerindeki iç savaştan kaçmak zorunda kalan Suriyeli sığınmacılar, geldikleri Türkiye’de emek sömürüsüyle karşılaşıyor. Birçok sığınmacı, Türkiye vatandaşı çalışanlara göre daha az maaşla, daha uzun mesailerle çalıştırılıyor. Çoğu zaman yüksek tahsilli olmalarına rağmen iş bulamayan bazı sığınmacılar, sokaklarda dilencilik yapmak zorunda kalıyor.

Medyada her gün sığınmacılarla ilgili çok sayıda olumsuz haber yayınlanıyor. Bu da toplumun sığınmacılara ön yargılı yaklaşmasına neden oluyor. Günlük politik söylemlerle hedef haline getirilen sığınmacılar, sıklıkla suçla ilişkilendiriliyor; AB-Türkiye ilişkilerinde de iradeler göz önünde bulundurulmadan ‘koz’ olarak kullanılıyor.

Kapılar açılırsa İstanbullu bayram edecek

Yandaş medya eliye Suriyeliler üzerindeki algı olumsuza çevrilmişken Tayyip Erdoğan'ın da Avrupa Birliği'ni "sınırlar açılır" diyerek tehdit etmesiyle şartların olgunlaştırıldığı görülüyor. Sınırlar açılarak Suriyelilerin Avrupa'ya geçmesine zemin hazırlanacak olursa; bu kamuoyu araştırmasında Suriyelileri sevmediğini beyan edenler bayram edecek...
<< Önceki Haber Suriyeli karşıtlığı zirvede, kapılar açılırsa bayram... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER