Suriyeliler, balıkçıları tehdit ediyor

Yasakların kalkmasını bekleyen balıkçılar, yeni sezonda mülteci tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Suriyeliler, balıkçıları tehdit ediyor

Balıkçılar, Ege Denizi’nde kaçak toplamaktan avlanamıyor. 1 Eylül’de yasakların kalkmasını bekleyen balıkçılar, yeni sezonda mülteci tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Ege Denizi’nden yasadışı yollarla Avrupa’ya kaçmak isteyen Suriyeli mülteciler, balıkçı teknelerini tehdit ediyor. Ege koylarında balıkçılık yapan tekne sahiplerine silah çekerek kendilerini Yunan adalarına götürmeye zorluyor.

1 Eylül’de yasakların kalkmasıyla denize açılmak için gün saydıklarını belirten Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği ve İzmir Deniz Ürünleri, Balık Avcıları ve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Aksoy, ancak bu sezon Ege Denizi’nde balıktan çok kaçaklarla karşılaşacaklarını söyledi. Ege koylarında Yunanistan’a geçmek için bekleyen Suriyeli göçmenlerin balıkçıları tehdit ettiğini aktaran Aksoy, “Geçtiğimiz sezon da benzer sıkıntılar yaşamıştık. Bu sene kaçmak isteyen insan sayısı daha fazla. Yunan adalarına geçmek isteyen çok sayıda Suriyeli koylarda bekliyor. Biz avcılık mı yapacağız. Yoksa denizden insan mı toplayacağız. Bu konuda çok rahatsızız.” dedi.

‘BU SENE BALIKTAN DAHA FAZLA GÖÇMENLE KARŞILAŞACAĞIZ’

Göçmenlerle ilgili sorunu uzun zamandır yaşadıklarını belirten Aksoy, ancak bu sene tehlikenin daha fazla olduğunu vurguladı. Ege Denizi’nin 2 bin 700 tekne ile Türkiye’nin en fazla balıkçı teknesi bulunduğu bölge olduğuna dikkat çeken Aksoy, “1 Eylül’den sonra Ege Denizi’ndeki mülteciler büyük sıkıntı oluşturacak. Bu sene Ege Denizi’nde balıktan fazla göçenle karşılaşacağız. Kaçaklarla uğraşmaktan balık avlamaya fırsat bulamayacağız.” dedi. Balıkçılar olarak aynı zamanda sahil güvenlik görevi de yürüttüklerini dile getiren Aksoy, denizde batmış veya batmak üzere olan çok sayıda kaçak göçmen kurtararak Sahil Güvenlik’e teslim ettiklerini, ancak bu sene kaçak sayısında artış yaşandığına dikkat çekti. Her gün binlerce Suriyelinin kaçmak Ege koylarında beklediğini aktaran Aksoy, şöyle devam etti: “Basmane, Kemeraltı, sahiller Yunanistan’a geçmek için fırsat kollayan insanlarla dolup taşıyor. 1 Eylül’de av yasağının kalkmasıyla çok sayıda tekne denize açılacak. Bu göçmenler, kalabalık tekneler arasından kolayca kaçma girişiminde bulunacak. Bunlar, balıkçılara silah da çekmeye başladı. Üyelerimizden birisi, birkaç gün önce Seferihisar’da 3-5 kişi silah çekerek karşıya geçirmesini istemiş. Ellerinden zor kurtulmuş. Av sezonunda bu tür vakıaları çok yaşayacağız.”

‘MÜLTECİLERİ GÖRDÜĞÜMÜZ YERDE YETKİLİLERE HABER VERECEĞİZ’

Balıkçıların can güvenliğinin sağlanması için yetkililere çağrıda da bulunan Aksoy, “Bu kaçaklar daha çok zodiak adı verilen şişme botlarla kaçmak istiyorlar. Ancak deniz ortasında batıyor. Batan botlara yardım etmeye muhakkak devam edeceğiz ama balık da avlamamız lazım. Benim teknemde 30 personel çalışıyor. Bir gecede 3 bin litre yakıt harcıyorum. Ben onları almaya uğraştığım zaman denizden gelir elde edemiyorum. Tüm balıkçılara rasgele diyoruz. Ama mültecileri gördüğümüz yerde yetkililere haber vereceğiz.” diye konuştu.

CHA
<< Önceki Haber Suriyeliler, balıkçıları tehdit ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER