Suriyeliler ve Romanlar işe alınacak

Hükümet, İŞKUR’a Suriyeli sığınmacıları işe yerleştirmesi talimatı verdi.

Suriyeliler ve Romanlar işe alınacak

Meslek danışmanları Suriyelilerin istihdam edilebilecekleri sektörleri belirleyecek. Türkiye’de işsizlik oranlarının bu kadar yüksek seyrettiği bir ortamda, çalışma yaşındaki bütün Suriyelilere nasıl iş bulunacağı merak konusu oldu.

Çalışma izni verilen Suriyeli sığınmacılar için Türkiye İş Kurumu'na(İŞKUR) talimat gitti. Türkiye'de bulunan çalışma yaşındaki Suriyeli sığınmacıların işe yerleştirilmesi istendi. Meslek danışmanları Suriyelilerin istihdam edilebilecekleri sektörleri belirleyecek. Ardından boşta gezen Suriyelileri şirket ve işyerlerine yönlendirilecek. Sığınmacılar tarım işletmeleri, inşaat, temizlik firmalarında işe alınacak.


SURİYELİ EYLEM PLANI


Asgari ücret ve sigorta ile çalışacaklar. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan koordinesinde hazırlanan Suriyeli Eylem Planı'nda sığınmacılar için bütün bakanlıklar ve devlet kurumlarına düşen görevler ayrı ayrı sıralandı. Avrupa Birliği ile yapılan mülteci pazarlığı çerçevesinde hazırlanan çerçeve belgede Suriyelilerin kalıcı istihdamı da yer aldı.


GÖRÜŞMELER BAŞLADI


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Suriyelilerin Türkiye'de çalışması için adımlar atacak. İŞKUR aracılığıyla işsiz Suriyeliler işe yerleştirilecek. Bunun için Türkiye genelindeki bütün meslek danışmanları alarma geçirildi.Meslek danışmanları çalışma çağındaki Suriyelilerle Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, İstanbul, Ankara gibi şehirlerde mülakatlara başladı. İşsiz Suriyelilerin mesleki profilleri ve yapabilecekleri işlere dönük raporlar hazırlanıyor. Bu raporlara göre İŞKUR'da açık eleman pozisyonlarına Suriyeliler yönlendirilecek. Daha çok beden gücü gerektiren işlere yerleştirilecek.


132 BiN KiŞiLiK LiSTE


Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) ile yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. İlgili kurumlardan Suriyeli sığınmacılarla ilgili raporlar AFAD'a ulaştı. İŞKUR ilk etapta 10 ve üzeri işçi çalıştıran firmaların açık iş ihtiyacını Suriyelilerden karşılayacak. Bu kapsamda geçen yılın verilerine göre 132 bin 838 kişilik eleman ihtiyacı bulunuyor. Suriyeliler, imalat, toptan ve perakende sektörü, dikiş makineci, garson, temizlik görevlisi, temizlikçi, kaynakçı ve paketlemeci olarak istihdam edilecek.


Roman vatandaşlar da işe alınacak


Meslek danışmanları aracılığıyla Suriyelilerin ardından Roman vatandaşlar da işe yerleştirilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Roman açılımı çerçevesinde Romanlara dönük açık işler de araştırılıyor. Romanlarla görüşmeler yapan meslek danışmanları, yapabilecekleri mesleklerin listesini hazırlıyor. Yıl sonuna kadar Roman vatandaşlardan da en az 1.000 kişiye iş bulunması hedefleniyor.

İşsiz sayısı 6 milyon

 Türkiye'de 3 milyon 290 bin resmi kayıtlı işsiz bulunuyor.

¦ İş bulmaktan umudunu yitirenler dahil edildiğinde bu rakam 5 milyon 949 bin kişi.

¦ Her 100 gençten 20'si işsiz.

¦ Üniversite mezunu işsiz sayısı ise 667 bin kişi.

¦18 yaş üstünde çalışma çağında 900 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE
<< Önceki Haber Suriyeliler ve Romanlar işe alınacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER