Suriyelilere çalışma izni verilmesine işsiz vatandaşlardan tepki


Türkiye' de sığınmacı olarak bulunan 2 milyon 411 bin Suriyeli vatandaşlara çalışma izni verilmesi Türk işsizlerin tepkisini çekti. Sabahın 5'inde gelip akşama kadar eşya taşımak için beklediğini vurgulayan Recep Aksoy, kendisinin ve çocuklarının işsiz olduğunu söyledi.

Yaklaşık 4.5 yıldır ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin sadece 7 bin 351'ine çalışma izni verilirken, geriye kalanlar çalışma izni olmaksızın Türkiye'de bulunuyordu. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un Suriyelilerin çalışmalarını düzenleyen yönetmeliğin yakında yayınlanacağını söylemesi sığınmacıları sevindirirken işsiz Türk gençleri üzdü.

İşsiz kaldığı için ailesine bakmak için seyyar araba ile balık sattığını belirten Recep Benli, tepkisini şöyle dile getirdi: "Bizim kendi çocuklarımız boşta. Eğer devletin imkanı varsa önce kendi vatandaşı olan işsizlerin önünü açsın. İş bulup çalışamayan çocuklar kahvehanelere gidip orada uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar ediniyor. Ben hem işsiz hem de bir baba olarak konuşuyorum; devletin imkanı varsa önce bizim çocuklarımıza sahip çıksın. Asgari ücret 1300 lira oldu bu sebeple patronlar daha az maliyetli olacak olan Suriyeleri 800-900 liraya çalıştırmak isteyecek bu durumda işsizlik daha da artacak. Benim evde bakmak gereken 4 nüfus var, iş bulamadığım için yıllardır soğuk sıcak demeden seyyarcılık yaparak para kazanmaya çalışıyorum."

Hükümetin halk deyimiyle 'Kaş yapayım derken göz çıkarttığını' ifade eden Hasan Akın, şunları kaydetti: "Bizim kendi insanlarımız boşta geziyorken Suriyelilere çalışma izni verilmesini doğru bulmuyorum. Şu anda burada 10 gündür işe gidemeyen arkadaşlarımız var. Kirasını veremeyen ve evine günlerce ekmek alamayan arkadaşlarımız var. Asgari ücret yükselince işi olan arkadaşlarımızda işten çıkarıldı. Şu an işten çıkan bu arkadaşlardan bazıları buraya gelip hamallık yapmak için bekliyor."

İşsizlikten dolayı hamallık yapan Muhsin Aydın, "Ben şimdi burada boşta dururken Suriyeli birinin benim yerime sigortalı bir işe girmesini doğru bulmuyorum. Devlet önce bize bir çare üretsin bizden sonra kalırsa Suriyelileri çalıştırsın. Ben 1 ay oldu işe gitmedim daha. Evde 5 çocuk var benim bunlara bakmam gerekiyor." dedi.

Evde 4 çocuğuna bakmak için eşya taşımacılığı yapan Recep Aksoy ise "Memleketine faydası olmayan, ülkesini bırakıp kaçan adamlardan kime ne fayda olacak. Suriyelilerden önce bize ve çocuklarımıza iş bulsunlar. Çalışma izniyle birlikte artık bu sığınmacılar buraya tamamen yerleşir." diye konuştu.

Öte yandan, işverenler ise söz konusu duruma sevindi. Çay ocağı işletmeciliği yapan Şaban Göğne, "Bence bu çalışma izni verilmesi iyi olmuş. Çünkü bizim halkımızda iş beğenmiyor. Ben burada 80 lira yevmiye ile iş beğenmeyen adamlar gördüm. En azından işin kıymetini, paranın değerini bilirler. Gerçi Suriyeliler de işi öğrendikten sonra onlar da iş beğenmemezlik yaparlar." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Suriyelilere çalışma izni verilmesine işsiz vatandaşlardan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER