Suriyelilerin yüzde 78'i Türkiye'den gitmeyi düşünmüyor

Suriyelilerin yüzde 78'i Türkiye'den gitmeyi düşünmüyor

Türk Kızılayı'nın Şanlıurfa'da yaşayan Suriyelilerle ilgili hazırladığı 'Türk Kızılayı Toplum Merkezi İhtiyaç Analizi Raporu'na göre Türkiye'de yaşayan 1,8 milyon Suriyeli'nin en fazla kamp dışında yaşadığı şehir İstanbul. Ve mültecilerin yüzde 78'i, imkanları olsa bile Türkiye'den gitmeyi düşünmüyor.

Şanlıurfa'da yaşayan Suriyeli mültecilerin sorunları, ihtiyaçları ve sosyal tutumlarını ortaya koyan 'Türk Kızılayı Toplum Merkezi İhtiyaç Analiz Raporu' sunumu TEPAV toplantı salonunda yapıldı. Değerlendirme toplantısına, Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, TOBB-ETÜ Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Başak Yavçan ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu (IFRC)Temsilcisi Javier Ormeno katıldı.

Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, "Ülkemizde birçok Suriyeli var. Bunların sorunlarını, ihtiyaçlarını ve beklentilerini öğrenmek için böyle bir çalışma yaptık." dedi. Raporun sunumunu yapan TOBB-ETÜ Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Başak Yavçan, 12 Ocak -12 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaya 323 Suriyeli'nin katıldığını, yüz yüze yapılan görüşmelerde katılımcıları, kadınlar, erkekler ve çocuklar olmak üzere üç odak grubu halinde incelediklerini belirtti.

YÜZDE 78'İ TÜRKİYE'DEN GİTMEYİ DÜŞÜNMÜYOR

Bölgedeki Suriyelilerin yüzde 40'ının son 6 ayda Türkiye sınırlarına girdiği belirten Yavçan, yüzde 30'luk kesiminin de bir yıldan fazla Şanlıurfa'da olduğunu söyledi. Yavçan, "Mültecilerin yüzde 78'i imkanları olsa bile Türkiye'den gitmeyi düşünmediğini söyledi. Sadece yüzde 16'sı başta Almanya olmak üzere İsveç gibi Avrupa ülkelerine gitmeyi istediğini aktardı. Yüzde 3'ü akrabaların bulunduğu Lübnan, kalan yüzde 3'lük dilimdekilerin ise dil sorunu yaşamayacağı bir yeri tercih ettiğini söyledi."

GÜNLÜK ORTALAMA GELİRLERİ 20-29 TL

Raporda katılımcılar, yıllık peşin kira talebini karşılaşmadıklarını ifade ettiler. Suriyelilerin gelecek kaygısı, iş, dil sorunu ve çocukların eğitimi konusunda sıkıntı yaşadığı aktarıldı. Katılımcıların yüzde 32'si korku içinde yaşadığını ve psikolojik destek istediklerini belirtti. Hanelerin günlük ortalama 20-29 TL gelirleri olduğuna vurgu yapıldı. Bu kişilerin aylık ortalama olarak 200 ile 500 TL üzeri kira ödediği kaydedildi. Katılımcıların Türkiye'de en fazla memnun oldukları durumun başında güvenlik geldiği görüldü. Mülteciler "Türkiye'yi çok güvenli buluyorum" dedi. En az ise yardım hizmetlerinden memnun olduklarını aktarıldı. Kurumlara olan güvene bakıldığın da ise Suriyelilerin en fazla Türk Hükümetine cevabını verdiği dile getirildi. Bunu TBMM, Türk polisi, Türk askeri, Türk Kızılayı izledi. Mülteciler en az ise uluslararası yardım kuruluşlarına güvendiği tespit edildi. Katılımcıların istediği kursların başında Türkçe geldi. Bunu bilgisayar, Arapça ve terzilik takip etti. Sığınmacıların en az ingilizce kursunu istediği anlatıldı.

MÜLTECİLERİN EN FAZLA BULUNDUĞU İL: İSTANBUL

Sığınmacıların sadece yüzde 11'inin kamplarda yaşadığı aktarıldı. Yüzde 89'ının kamp dışında olduğu belirtildi. Raporda Türkiye'de yaşayan 1,8 milyon Suriyelilerin en fazla kamp dışında yaşadığı şehrin İstanbul olduğu vurgulandı. Bunu Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay takip etti. Mültecilerin en az yaşadığı il ise Adıyaman olarak kayıtlara geçti.


CİHAN
<< Önceki Haber Suriyelilerin yüzde 78'i Türkiye'den gitmeyi düşünmüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER