'Sürücüsüz otomobil 17 kaza yaptı, 16'sı insan hatasından'


Sürücüsüz araba çalışmalarıyla tanınan Sebastian Thrun, bu araçların trafik kazaları konusunda insanların kullandıklarından daha iyi durumda olduğunu söyledi. Thrun, "Bu arabalar ile 17 kaza oldu. Bunların 16 tanesi insan hatası, sadece biri yazılım hatası yüzünden oldu. Onu da düzelttik. İnsanların sürdüğü arabalara kıyasla son derece güvenliler." dedi.

Bir dönem Google'ın da yönetiminde yer alan Thrun, konuk olduğu Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi'ne konuk oldu. Zirvede mobil ve robotik ürünlerin yaygınlaştığını anlatan Thrun, şu ana kadar sadece her şeyin yüzde 1'inin icat edildiğini öne sürdü. "Bugün mevcut olan şeylerin pek çoğu 50 yıl önce yoktu bile." diyen Thrun, önümüzde 15-20 yıl içinde mobil değişimin hız kazanacağını belirterek, "Tahmin etmenin gerçekten imkânsız olduğu bir dünyada yaşıyoruz." ifadesini kullandı.

Sürücüsüz araba konusuna da değinen Thrun, şunları söyledi:

"10 sene önce sürücüsüz araba diye bir şey yoktu. Meslektaşlarım 'çok fütüristtik bir şey yapıyorsun, olamaz' demişlerdi, ancak çok çalıştık ve şansımız yaver gitti ve sürücüsüz arabayı geliştirdik. Bu araçlar insanlardan daha farklı şekilde öğreniyor. İnsan sürücü, hata yaptığında ders alabiliyor, ama herkesin kendi hatasını kendi yapması gerekiyor. Güzel olan şu ki robot arabalarda bir tanesi hata yaparsa o noktadan itibaren diğer arabalar bu hatayı yapmıyor. Bu şu anlama geliyor, bilgisayarlar insanlardan daha hızlı ve daha zeki. Şimdiye kadar bu arabalarla 17 kaza oldu. Bunların 16 tanesi insan hatası sadece biri yazılım hatası yüzünden oldu, onu da düzelttik. İnsanların sürdüğü arabalara kıyasla son derece güvenliler. Görme engelli insanların otomobil sürebilmesi için, sadece otobanlarda değil, her türlü yolda sürüş yapabiliyor olması gerekiyor. Bu teknoloji bunu sağlıyor. Aynı zamanda, biz bu teknolojiyi hizmet üretmek için de kullanıyoruz. Arabalar ya mobil olarak ya da web üzerinden çağırılıp kendi kendine ihtiyacınız olan yere geliyor ve hedef yere gidiyorsunuz. Bu teknoloji sayesinde bütün ulaşımı kesintisiz hale getirmek mümkün oldu."

Ulaşım, eğitim ve tıp alanlarında araştırmaları bulunan ve 11 kitabı olan Sebastian Thrun, Stanford Üniversitesi Thrun Laboratuvarı'nda Google Streetview (Google Sokak Görünümü) teknolojisinin yaratılmasında rol oynadı. Daha sonra kurduğu Google X bünyesinde Google Glass (Google Gözlük), Google Self-driving Car (Google Sürücüsüz Araç), Google Brain (Google Beyni) gibi projelerin hayata geçmesini sağladı. Thrun, kurucusu ve CEO'su olduğu Udacity'de ise yükseköğrenimin özgürleştirilmesi vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor. Thrun, Fast Company tarafından iş dünyasının en yaratıcı 5'inci kişisi, Foreign Policy tarafından da dünyanın 4 numaralı Global Düşünürü seçildi.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Sürücüsüz otomobil 17 kaza yaptı, 16'sı insan hatasından' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER