Süt üretimi arttı, yumurta üretimi azaldı


Toplanan inek sütü miktarı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 artarken, yumurta üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayına ilişkin Süt ve Süt Ürünleri Üretimi ile Kümes Hayvancılığı Üretimi verilerini açıkladı. Buna göre; Ticari süt işletmelerince Eylül ayında 681 bin 487 ton inek sütü toplandı.Toplanan inek sütü miktarı Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 arttı. Eylül ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 105 bin 834 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,1 artış gösterdi.

İnek peyniri üretimi 48 bin 481 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise bin 358 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 azaldı. Yoğurt üretimi 96 bin 831 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 azaldı. Ayran üretimi ise 54 bin 012 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 azalış gösterdi. Eylül ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.

80 MİLYON TAVUK, 380 BİN HİNDİ KESİLDİ

Tavuk yumurtası üretimi 1,3 milyar adet olarak gerçekleşti tavuk yumurtası üretimi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3,5 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,1 azaldı. Kesilen tavuk sayısı 80 milyon adet, kesilen hindi sayısı ise 380 bin adet oldu. Kesilen tavuk sayısı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 14,6, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,5 azaldı. Eylül ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 14,2, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,5 azaldı.

Tavuk eti üretimi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 12,9, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,5 azaldı. Eylül ayında hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 16,7, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre tavuk eti üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise tavuk eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 azaldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Süt üretimi arttı, yumurta üretimi azaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER