Suudi alimden iftiralara karşı çağrı

Suudi Arabistan’ın tanınmış âlim ve akademisyenlerinden Prof. Dr. Hatim bin Arif El-Avni, Fethullah Gülen’in ve fikirlerinin terörden, aşırıcılıktan ve şiddetten uzak olduğunu söyledi.

Suudi alimden iftiralara karşı çağrı

Mekke’deki evinde Cihan Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bulunan Prof. El-Avni, Fethullah Gülen’in en çok aranan teröristlerin listesine konması karşısında çok şaşırdığını söyledi.

“Şeyh Fethullah Gülen’in aranan teröristler listesine konmasına gerçekten çok şaşırdım.” diyen El-Avni, “Çünkü Şeyh, tüm İslam âlemindeki âlimler arasında tanınan biri. Öncelikle kendisi bir dava, ilim, medeniyet ve barış adamı. Kendisi, fikirleri ve davası terörü, aşırıcılığı şiddeti kullananlardan çok uzak.” diye konuştu.

Hizmet hareketinin bütün faaliyetlerinde, etkinliklerinde barış, medeniyet ve eğitimi benimseyen bir dava hareketi olduğuna dikkat çeken Şura Meclisi eski üyesi, İslam âleminde cami, okul, üniversite ve hastane inşa eden projeleri ile yayılan bir hareket olduğuna işaret etti. “Doğrusu dünya genelinde böylesine yaygın insani hizmetler sunan, Allah’a davet eden, insani dava üzerine kurulmuş, medeniyetin ıslahına çalışan bir terör gurubuna şahit olmadık.” diye konuşan El Avni, “Böyle bir müesseseye veya camiaya öncülük edenlerin bir terör veya aşırıcılık fikrini benimsediğini görmedik.” ifadesini kullandı.

“BÖYLESİ SUÇLAMALARLA SİYASİ SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ”
Fethullah Gülen’e yöneltilen suçlamaların bir hata olduğunu ve Türk hükümetinin en kısa zamanda bunu geçersiz saymasını umut ettiğini belirten El Avni, “Böylesine suçlamalarla, şahısların uzaklaştırılmasıyla siyasi sorunlar veya siyasi görüş ayrılıkları çözülemez.” dedi.

Türk hükümetinin elinde gizli, kimsenin bilmediği bir şey varsa Türk hukukunun bu meselede karar vermesini gerektiğine işaret eden âlim ve akademisyen El Avni, “Elinde Şeyh Fethullah Gülen’i terör listesine koymasını ispat edecek argümanları varsa delilleri ortaya koysun. Bunun, bu durumdan çok uzak birilerine sadece siyasi tutum yüzünden isnat edilen bir suç olmasın.” diye konuştu.

“TÜRK HÜKÜMETİ’NİN TUTUMU KARŞISINDA ŞAŞIRIYORUZ”
Türk Hükümetinin, İslam âleminin çıkarlarını ve kalkınmasını isteyen İslami bir hükümet olduğunu söyleyen El-Avni, “Büyük başarıları var. Bunu ne Türkiye’nin içinde ne dışında kimse inkâr edemez. Biz bunun için bu tutum karşısında şaşırıyoruz. Bu yüzden biz bu tutumun Türk Hükümeti’nin döneminde şahit olduğumuz durumun dışında olarak görüyoruz. Türk Hükümeti’nden İslam âlemindeki genel siyasetine uygun yollarla gerçekten bu sorunu çözmesini temenni ediyoruz. Gerçekten temenni etiğimiz bu.” şeklinde konuştu.

El-Avni sözlerine şöyle devam etti:
“Ben diyorum ki, böylesine siyasi bir tutum alınmadan önce eğer kanunların karar vermesi gereken konular varsa hukuka havale edilsin. Eğer hukuk Şeyh Fethullah olsun veya herhangi birisi hakkında terör eylemi veya terör fikrini benimsediği suçunu ispat eden kararını açıkça verirse o zaman herkes Türk hükümetinin aldığı bu tutumunu mazur görecektir. Ancak bundan önce delilleriyle ispat edilen insaflı, adil ve siyasileştirilmemiş bir hukuki karar olmadan bu yanlış olur. Bu da Türk Hükümetinin ne çıkarına ne de İslam âleminin hizmeti için benimsediği siyasete uygun olmaz.”

PARİS OLAYLARI HİÇBİR DİNE, HELE BARIŞ DİNİ İSLAM’A NİSPET EDİLEMEZ
Paris’te yaşanan terör olaylarına da değinen Prof. El-Avni, “Bu eylemler cinayet eylemleridir. Hiç şüphesiz ve bütün şeriatlarda, bütün milletlerde kınanmıştır. Yeryüzünde hiçbir akıllı, hiçbir insan bunu kabul etmez. Bunu yapanlar katildir. Bunları yeryüzünde herhangi bir dine müntesip göstermek doğru değildir. Hele barış dini olan İslam dinine.” ifadesini kullandı.

Bu olayları, İslam diniyle veya Müslümanlarla bağlantılı göstermek hiç şüphesiz yanlıştır diyen El-Avni, “Müslümanlar bunu yapsa da bazı terör örgütleri bunu üstlense de bu örgütler aslen Müslümanlar tarafından reddedilmiş ve bunları İslam’dan olmadıklarını görmektedir.” dedi.

Paris’te yaşanan terör olaylarında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen ünlü âlim, ailelerden bu krizi atlatmalarını temenni ettiğini söyledi.

Müslüman ülkelerin her zaman teröre karşı olduklarını ve kınadıklarını beyan ettiklerini belirten El-Avni bunun son örneğinin Riyad’da düzenlenen Arap-Güney Amerika ülkeleri kongresi olduğunu söyledi. Kongrenin sonuç bildirgesinin bir maddesinin terörü kınama ve terörün herhangi bir dine veya millete bağlı gösterilemeyeceği olduğunu söyleyen El Avni, “Şüphesiz herkes bu işi kınıyor. Fransa’da olsun, Amerika’da olsun her yerde terörün karşısında duruyor. Terör olayları cinayettir. Herkesin bunu yapanlarla ve davet edenlerle ortak mücadele etmesi lazım.” diye konuştu.

Suudi Arabistan Şura Meclisi eski üyesi Prof. Dr. Şerif Hatim bin Arif Al-Avni halen Ümmül Kura Üniversitesinde Öğretim Üyesi ve 40’tan fazla eseri bulunuyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Suudi alimden iftiralara karşı çağrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER