Suudi Prensler gözaltıyla nasıl 'yola getirildi?'

Suudi Arabistan'da Kasım 2017'de "rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele" iddiasıyla ülkedeki üst düzey isimlere düzenlenen operasyonda, gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddia edildi.

SHABER3.COM

Euronews'in haberine göre yolsuzluk adı altında yapılan operasyonun ülke elitlerine zenginliklerinin ve özgürlüklerinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a bağlı olduğunu hatırlatmak için yapıldığı kaydedildi.

İsmini açıklamayan iki emekli Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hükümet yetkilisi ve bir istihbarat görevlisi, yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan 11 prens, 4 bakan, onlarca eski bakan ve iş adamına psikolojik ve fiziksel işkence uygulandığı ifade etti.

Başkent Riyad'daki Ritz Carlton otelinde gözaltında tutulan üst düzey kişilere "sarsma ve güç gösterme" operasyonu yapıldığını söyleyen emekli yetkili, "İnsanların servetlerinin ve refahlarının sadece ve sadece Veliaht Prense bağlı olduğunu hatırlatmak için yapıldı" ifadesinde bulundu.

Operasyon sırasında Ritz Carlton otelinin yetersiz gelmesi nedeniyle Marriott otel de kapatılarak tutuklular için kullanıldı. İçeride tam olarak ne olduğu ve tutuklananların bazılarının akıbeti bilinmiyor. Ancak burada bir önceki Kral Abdullah'ın oğlunun baş yardımcısı Ali el Kahtani tutukluyken hayatını kaybetti. Yetkililer ölüm nedenine dair aileye herhangi bir açıklama yapmadı. Riyad işkence iddialarını da reddetti.

Riyad yönetimi bu operasyonla birlikte hazineye 106 milyar dolar gelir sağlandığını duyurdu. Ancak siyasi uzmanlar Veliaht Prens Selman'ın bu operasyonla konumunu sağlama aldığını ve olası rakiplerine korku verdiğini belirtiyor.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından 4 Kasım 2017'de yayımlanan kraliyet kararnameleri ile Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kurulması kararlaştırılmıştı.

Söz konusu komisyon tutuklama, mal varlığına el koyma ve gerekli diğer işlemleri yapmak ile yetkilendirilmiş, başkanlığına da Kral Selman'ın oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Selman getirilmişti.

<< Önceki Haber Suudi Prensler gözaltıyla nasıl 'yola getirildi?' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER