Tabağını bitirmesi için ısrar etmeyin: Yemek ceza değil

Obeziteyle mücadeleye çocukluk döneminde başlanması gerektiğine dikkat çeken Türk Kalp Vakfı Diyetisyeni Merve Saatçi çocuklara özel beslenme programı hazırlanması gerektiğine dikkat çekti.

SHABER3.COM

Günümüzde obezite görülme sıklığı çocukluk döneminde de artıyor. Gelişen teknoloji, reklamlar ve özellikle de ailedeki beslenme alışkanlıkları çocuğun yeme davranışının şekillenmesinde büyük öneme sahip. Bu nedenle obeziteyle mücadeleye çocukluk döneminde başlamalı. Çocuklara özel, onların gereksinimlerini tam karşılayacak beslenme programları uygulanmalı.

Türk Kalp Vakfı Diyetisyeni Merve Saatçi Cumhuriyet Pazar için yazdı:


• Öncelikle hekiminize ya da bir beslenme uzmanına danışarak çocuğunuzun boyuna göre ideal kilosunu öğrenin ve gerekli sağlık testleri yaptırın.


• Çocuğunuzun kilo vermesi gerektiğine karar veren siz olmayın. Kontrolsüz yapılan diyetler ile büyüme gelişme çağında olan çocuğunuz günlük gereksinimlerini karşılayamayabilir ya da uygulanan katı diyet listeleri çocuğunuzun ilerleyen yaşlarında gıdalara bakış açısını olumsuz yönde etkileyebilir.

• Çocuklar anne babalarını rol model alır. Bu yüzden ebeveynler çocukları için yemek ve fiziksel aktivite konularında sağlıklı bir yaklaşımla örnek olmalıdır. Kilo verme ve beden imajına dikkat çekmek yerine kendini iyi hissetme ve sağlıklı kalma üzerine odaklanmalıdır.

• Çocuğunuzu kendiniz gibi düşünmeyin. Genelde oyun çağı ve okul çağındaki çocuklar sizin yediklerinizin 1/4’ü – 1/3’ ü kadar yemek yiyebilirler. Tabağındaki her şeyi bitirmesi için ısrarcı olmayın.

• Abur cuburlar yerine daha çok meyve, kuruyemiş, yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklara yer vermeye çalışın.

• Öğünleri çocuğunuz ile birlikte planlayabilir ve yemekleri hazırlarken size eşlik etmesini isteyebilirsiniz. Mutfak çocuklarınızla daha fazla zaman geçirmek için harika bir yerdir.

• Görselliği ön planda olan tabaklar daha çok ilgi çeker. Çocuğunuza farklı renklerde, şekillerde yiyecekler sunmaya özen gösterin. Yemekten hoşlanamadığı besinleri bu sayede daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz.

• Yemekleri birlikte yemeye çalışın. Yapılan çalışmalar aileleriyle birlikte yemek yiyen çocukların sağlıksız gıdaları yeme ve kilolu olma ihtimalinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

YEMEK CEZA DEĞİL

• Yemekleri ödül veya ceza olarak kullanmayın. Bu durum sağlıklı yiyeceklerin ceza olduğu ya da hoş olmadığı mesajını vererek onları soğutabilir.

• Yasaklanmış yemekler çocuğunuzun onları daha çok istemesine ve hatta sizden gizli yemesine sebep olabilir. Porsiyon ve sıklığının ayarlandığı her türlü yiyecek çocuğunuzun sağlıklı beslenme planın bir parçası olabilir.

• Çocuğunuzun daha çok hareket etmesini sağlayın. Günümüzde çocuklar boş zamanlarının büyük bir kısmını televizyon veya bilgisayar karşısında hareketsiz geçiriyor. Birlikte kısa aile yürüyüşleri yapabilir ya da onları futbol, dans, yüzme gibi keyif aldığı herhangi bir aktiviteye yönlendirebilirsiniz.
<< Önceki Haber Tabağını bitirmesi için ısrar etmeyin: Yemek ceza değil Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER