Tacik lider cinayetinde sanığa ağırlaştırılmış müebbet istendi


Fatih'te Tacik muhalif lider Umarali Kuvatov'un öldürülmesi davasında mütalaa veren savcı, sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi'Nde görülen duruşmaya sanık Suleymon Qayumov, Kocaeli cezaevinden görüntülü ve sesli olarak bağlandı. Duruşmada tanıklar dinlendi.

Tacikistan'da 24 Partisi'nin lideri olduğunu belirten Suhrob Turaev, öldürülen Kuvatov ile birlikte çalıştığını söyledi. Olay günü sanık Qayumov'un kendilerini yemeğe çağırdığını belirtti. 3-4 kişi evde oturdukları sırada yemeğin hazır olduğunun söylendiğini anlatan Turaev, çorba içmeye başladıklarını ifade etti. Kendilerini davet eden sanığın yemek yemediğini belirten Turaev, bir süre sonra kendini kaybettiğini aktardı.

Ne olduğunu hatırlayamadığını söyleyen Turaev, diğer arkadaşı ve ölen Umarali'nin "Kalk herhalde bunlar bizi zehirledi" diyerek kendisini silkelediğini ifade etti. Dillerinin de uyuştuğunu kaydeden Turaev, Umarali'nin sanık Qayumov'a neden böyle bir yaptığını sorduğunu belirtti. Sonrasında Umarali'nin "Hadi çıkalım buradan yoksa bizi öldürecekler" dediğini kaydeden Turaev, "Ben de sıkıntılı bir durum vardı. Ambulans çağıralım dedim. Arkadaşlarımı aramaya çalıştım arayamadım. Umarali'nin kapıyı açmasından çıktığını anladım. Baygın olduğum için tam olarak anlayamıyordum. Ne kadar vakit geçtiğini hatırlamıyorum. Sonra Hüseyin gelip beni kaldırdı, 'kalk Umarali'yi vurdular' dedi. Dışarı nasıl çıktığımı hatırlamıyorum. Beni hastaneye kaldırdılar. Bir gün sonra kendime geldim." dedi.

Sanığın yemeğe zehiri kendisinin kattığı şeklinde ifade verdiğini söyleyen Turaev, yemeğe ilacın nasıl katıldığını bilmediğini belirtti.

Yemeği ölen Umarali'nin eşinin yaptığını ancak sanığın bir kez mutfağa gidip geldiğini anlatan Turaev, çorbanın tadının acı olduğunu söyledi. Bunu sanığa göstermek için bir kaşık uzattığını ifade eden Turaev, sanığın çorbayı aldığını ancak yutmadığını, lavabo da çıkardığını kaydetti.

Duruşmada daha sonra savcı mütalaasını açıkladı. Umarali'nin Tacikistan'da muhalif olduğunu, hayati tehlike gerekçesiyle 2012 yılında Türkiye'ye yerleştiği hatırlatıldı. Bir arkadaşı aracılığıyla sanık Sulaymon Qayumov ile tanıştığı belirtilen mütalaada, sanığın babasının mevlidi bahanesiyle evine davet ettiği kaydedildi. Maktulün davete eşi ve korumasıyla gittiğini belirten savcı, sanığın yemeğe kişinin şuurunu kaybetmesine neden olan ilaç kattığının anlaşıldığını belirtti. Bu nedenle davetlilerin zehirledikleri düşüncesiyle evden çıktıklarını anlatan savcı, Hüseyin Aşırov ile sanık Qayumov'un dışarıda maktulün yanında olduklarını ifade etti. Hastaneye gitmek için taksi bekledikleri sırada Umarali'nin açık kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından silahla vurularak öldürüldüğü kaydedildi.

Mütalaada çalışmalar sonucu belirlenen Tacikistan uyruklu 4 kişinin yurt dışına kaçtığı belirtildi. Dosyaları ayrılan bu kişilerin olay yerine yakın bir ev tuttuklarının anlaşıldığını belirten savcı, bu kişilerle ve evle ilgisi bulunmadığını savunan sanığın söz konusu evde parmak izinin çıktığını ifade etti.

Bu kişilerin tasarlayarak öldürme suçunu işlediklerinin anlaşıldığını belirten savcı, sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi yönünde görüş bildirdi.

Sanık hakkında suç örgütü üyesi olmaktan da dava açıldığını kaydeden savcı, dosyası ayrılan diğer kişilerle birlikte sanığın tasarlayarak Umarali'yi öldürdüklerinin anlaşıldığını ancak bu kişiler arasında öncesinde suç işlemeye yönelik bir organizasyon olduğuna dair delil bulunmadığını belirtti. Bu nedenle örgüt üyeliği yönünden beraat verilmesini talep etti.

Mütalaaya karşı diyeceklerini hazırlamaları için taraflara süre veren mahkeme duruşmayı erteledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Tacik lider cinayetinde sanığa ağırlaştırılmış... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER