Taha Akyol: Kanıtı yolsuzluk iddiaları ve bu iddiaları ciddiye alan uluslararası raporlardır

Taha Akyol: Kanıtı yolsuzluk iddiaları ve bu iddiaları ciddiye alan uluslararası raporlardır

Başbakan Davutoğlu partisine sık sık "lüks, şatafat, nepotizm, kayırmacılık" uyarılarında bulunuyor, "erdemli olmak"tan bahsediyor.
Son olarak adaylarını bu konuda uyarmış, seçimlerde lüks arabalardan, şatafattan sakınmalarını istemiş.
Bu, hem Başbakan Davutoğlu'nun samimi hassasiyetini hem iktidarda olma gücünün AKP'de nasıl bir "nepotizm, kayırmacılık, lüks, şatafat" gibi bozulma eğilimlerine yol açtığını gösterir.
Bozulma ya da yozlaşma ile güç arasındaki ilişkiyi Prof. Davutoğlu'nun kendisi de şu sözlerle ifade etmişti:
"Her siyasi harekette güçten kaynaklanan hatalar olabilir." (28 Ağustos 2015)
Evet, her siyasi harekette!

MUHAFAZAKÂRLIK VE GÜÇ

Muhafazakâr olmanın bozulmayı önlemediğinin kanıtı yolsuzluk iddiaları ve bu iddiaları ciddiye alan uluslararası raporlardır. Siyasi güç kullanılarak dosyaların kapatılmasıdır, nihayet bizzat yeni başbakanın sürekli uyarılar yapmak gereğini duymasıdır.
Kim güçlüyse onda oluşan bir eğilim... Daha 1926'da Ağaoğlu Ahmet Bey, Gazi'ye verdiği raporda "İnkılap partisi yolsuzluğa batmıştır" diye yazıyordu.
Güç hırsının ve "dünya nimetleri"nin Üçüncü Halife Hz. Osman devrinde nasıl bozulmalara yol açtığı bilinmektedir. İslamcı Prof. İhsan Süreyya Sırma'nın, yeni bir bakışla yazdığı "Müslümanların Tarihi" adlı kitabında Müslümanların ders alması gereken bu olaylar açıkça ve tevilsiz anlatılmaktadır. 7. yüzyılda Hz. Osman'ın sekreteri Emevi kabilesinden Mervan'ın, nepotizm ve yolsuzlukları eleştirenlere karşı söylediği şu sözlere bakın:
"Size ne oluyor? Sanki gelmiş, elimizden iktidarımızı/mülkümüzü almak istiyorsunuz. Çekin gidin buradan!" (Cilt 3, s. 195)
19. yüzyılda liberal filozof Lord Acton da şöyle diyecektir: "Güç bozar, mutlak güç mutlaka bozar!"

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
<< Önceki Haber Taha Akyol: Kanıtı yolsuzluk iddiaları ve bu iddiaları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER