Tahir Elçi'yi ebediyete on binler uğurladı

DİYARBAKIR'da dün çatışmalarda zarar gören Dört Ayaklı Minare'de basın açıklamasının ardından çıkan çatışmada vurularak öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, bugün on binlerce kişinin katıldığı törenle ebediyete uğurlandı.

Tahir Elçi'yi ebediyete on binler uğurladı

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Bağlar ilçesindeki Yeniköy mezarlığında toprağa verildi. 

Törenin yapıldığı Koşuyolu Parkı güzergahında Elçi’nin cenazesi on binlerce kişinin katılımıyla mezarlığa getirildi. Bağlar Dörtyol, Sento Caddesi, Havaalanı kavşağı üzerinden Yeniköy'e giden korteje, çok sayıda kişi de balkonlara çıkarak alkışlarla destek verdi. Elçi'nin resimlerini yakalarına takan kalabalık, sık sık 'Şehit namirin/Şehitler ölmez' şeklinde slogan attı.

Hayatını kaybeden Elçi'nin cenazesi sabah saatlerinde Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi morgundan avukatlar tarafından omuzlarda alındı. Elçi'nin tabutunun üzerine Diyarbakır Barosu'nun amblemi olan bir örtü serilerek, cenazesi töreninin yapılacaı Koşuyolu Parkı'na doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş sırasında Elçi'nin fotoğrafının bulunduğu Türkçe ve Kürtçe, 'Seni unutmayacağız' yazılı pankart taşındı. 



ON BİNLER UĞURLADI
Elçi için, Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen cenaze törenine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 80 ilin baro başkanları, HDP'li milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir belediye Başkanı Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın da aralarında olduğu belediye başkanları, Elçi'nin eşi Türkan, çocukları Arin, Nazelin ile on binlerce kişi katıldı.



DEMİRTAŞ: YATAĞINDA ÖLMEYECEĞİNİ BİLENLERDENDİ

Törende konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Elçi'ye Allah'tah rahmet, tüm ailesine başsağlığında bulunarak, şunları söyledi:
“Allah bir daha bir yoldaşımızın tabutu üzerinde konuşmaya mecbur etmesin. Elçi, halkımıza emanet olsun. Barış, özgürlük, demokrasi uğruna adanmış bir ömür. Herhalde bu yola adanmış bir ömür, böylesi bir dönemde, yumuşak bir yatakta son bulmayacaktı. Tüm özgürlük sevdalıların geçiş yolu budur. Allah hepimize böyle bir yaşam ve ölüm nasip etsin. Önemli olan nasıl öldürüldüğümüz değil, nasıl yaşadığımızdır. Bizler her saniyemizi halkımızın değerlerine, kutsallarımıza adayarak yaşayacağız. Tahir Elçi böyle demişti. Son saniyesine kadar barışı ağzından eksik etmemişti. Topraklarımızda çok acı, ölüm, kan gördük. Her gün cenazeler kaldırdık. Morg ve mezarlık kapılarında büyüdük. Ama bunu kader olarak kabul etmedik. Bu topraklara barış getireceğiz. Elçi'nin dediği gibi kan, ölüm istemedik. Topraklarımızda barış içinde yaşamak istedik." dedi.



TÜRKAN ELÇİ: BİZİM GİBİ FAİLİ MEÇHULLERE BİR ÖMÜR ADADIN

Törende sık sık çocukları Arin ve Nazelin'e sarılarak gözyaşları döken Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, "Seni faili meçhuller ordusu karşılayacak. Tanıtmaya ne hacet, seni bütün faili meçhuller, seni bütün ailen tanır. Biz seni buradan izledik. Bizim gibi faili meçhullere bir ömür adadın. Kaldı mı senin gibi kınalı güvercinler. Elçi'nin gülümseyen yüzüne bir akşam inecek. Valla ne diyeyim, geldiğim yerde topu topu bir avuç güvercin vardı. Leş kargalar, kartallar, şahinler kol geziyordu. O'na diyecekler 'Sen bizi savundun, peki, seni kim savunacak?' Benim gibi düşünen eşim var, arkadaşlarım var' diyecek. 'Bugün dilekçe verdim, yurtdışı yasağım kalktı, artık özgürüm, kıtaları, denizleri fersah fersah gezeceğim.' Bütün faili meçhuller onu bağrına basacak. Dört Ayaklı Minare'nin en tepesine konulacak. 'Tarih anlayacak beni. Kirli medya, beni hedef gösteren gazeteler hoşça kalın, beni anlamak istemeyenler, dudak bükenler, geçirdiğim işkence tezgâhları, faili meçhulün yetimleri hoşçakalın, çocuklarım, eşim hoşçakalın' diyecek" dedi.

Yeniköy Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Elçi’nin cenazesi yaklaşık bir kilometre omuzlarda taşındıktan sonra Yeniköy mezarlığında toprağa verildi. 

HÜKÜMETTEN HİÇBİR TEMSİLCİ KATILMADI 

Cenaze törenine hükümet ya da AK Parti’den hiçbir temsilcinin katılmaması dikkat çekti. Törene ABD’nin Adana Konsolosu Linda Specht'in yanı sıra çok sayıda uluslararası sivil toplum kuruluşu, insan hakları örgütlerinin temsilcileri katıldı.

DHA/CİHAN

<< Önceki Haber Tahir Elçi'yi ebediyete on binler uğurladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER