Özgür basına darbe davasında neler yaşandı?

Gazeteci Hidayet Karaca'nın yargılandığı özgür basını susturma davasının üçüncü duruşması sona erdi. Polis avukatları haklarının ihlal edildiğini gerekçe göstererek duruşma salonunu terk etti. İddianame boş salona okundu. Saat 21:15'te duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.

Özgür basına darbe davasında neler yaşandı?

İşte dakika dakika yaşananlar


21:15 - Duruşmaya ara verildi. Yarın sabah devam edecek.

20:30 -  İddianamenin sandalyelere okunması sürüyor. Mahkeme Başkan'ı iddianameyi okuyan katibe bazı bölümlerin atlanması talimatı verdi.

19:55 Duruşmaya iddianamenin boş salona okunmasıyla devam ediliyor.

19.00 Duruşmaya ara verildi

18:00 - Hidayet Karaca söz alarak;  "Sayın hakimler sabaha 05.00'dan beri ayaktayım. Silivri'den buraya getirilmememiz ve geri dönüşümüz saatlerce sürüyor. Yarın da duruşma var. Bir ara verilmesini talep ediyorum." dedi. Ancak mahkeme bu talebi kabul etmeyerek iddianamenin okunmasına devam etti.

17.55 - Hidayet Karaca'nın avukatının yanı sıra Fethullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı da salondan ayrılmadı. Salonda sanık olarak sadece Hidayet Karaca bulunuyor.

17.29 - Avukatların, tutuklu polislerin ve yakınlarının duruşma salonunu terk ettiği andan itibaren mahkeme aralıksız iddianameyi büyük bölümü boş olan salona okumaya devam ediyor. 

16.38 - Av. Kavili: Mahkeme heyeti işbirliği ve oy birliği halinde savunma hakkımızı kısıtladı. Avukatlar duruşmayı terk ediyorsa iddianameyi okuyamazsınız. 

16.37 - Av. Kavili: Mahkeme başkanı sanık avukatlarından belge gizledi. Bugünkü mahkeme heyeti yumurtasız omlet pişirmeye çalışıyor.

16.36 - Avukat Ömer Kavili, salonu terk ettikten sonra gazetecilere adliye bahçesinde açıklama yapıyor.

16.33 - İddianame okunmaya devam ediyor. İzleyici koltuklarından da heyete tepkiler var.

16.08 - Tutuklu polislerin yakınları da salondan ayrıldı.

16.05 - Hidayet Karaca'nın avukatları dışında salonda avukat bulunmuyor. Heyet iddianameyi okumaya devam ediyor.

15.57 - Avukatlar salonda olmamasına rağmen iddianame okunmaya devam ediyor.

15.55 - Avukatları salondan çıktıktan sonra tutuklu polisler de duruşma salonunu terk etti.

15.49 - Avukatlar tek tek isimlerini yazdırarak, avukatlık meslek hak ve ilkeleri ihlal edildiği gerekçesiyle duruşmayı terk etti.

15.45 - Tutuklu emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ayağa kalktı, "Ben 25 yıldır bu devlete hizmet ediyorum" diye heyete tepki gösterdi.

15.43Kıdemli üye hakim, avukatlara "sus, kes sesini" diye bağırdı.

15.42 - Savunma haklarının kısıtlandığı gerekçesiyle Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin avukatları salonu terk ediyor.

15.41 - Mahkeme Başkanı itirazda bulunmak isteyen Ömer Kavili'nin susmasını istedi. Konuşmasını bitirmemesi halinde salondan çıkaracağını belirtti.

15.38 - Duruşma verilen aranın ardından tekrar başladı.

14.30 - Gazeteci Hidayet Karaca ve polislere öğle arası için dışarıdan getirilen yemeklere izin verilmedi. Karaca'nın yakınları ve avukatları uygulamaya tepki gösterdi.

13.44 - Duruşmaya 15.15'e kadar ara verildi. 

13:39 - Hidayet Karaca aleyhinde olduğu iddia edilen belgelerin tutukluluğa devam kararına gerekçe yapılmasına rağmen sanık avukatlarından gizlendiği ortaya çıktı.

13:36 - Av. Fikret Duran, "Binlerce sayfa ve 300'e yakın DVD sanık avukatlarına verilmedi. Eksik belgelerin tarafımıza verilmesi için yazılı dilekçe sunduk ama ne dilekçeye cevap verildi ne de eksik belgeler bize verildi." dedi.

13:33 - Av. Fikret Duran, savunmadan belge saklandığı gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulunuyor.

13.32 - Avukatlar karara tepki gösteriyor. Av: Ömer Turanlı: Yasaya uygun bir kararı bile yazamıyorsunuz. Av. Fikret Duran: Mahkeme bizden bilgi ve belge saklıyor.

13.29 - Üye hakim avukatların durdurma ve birleştirme taleplerini reddine karar verildiğini açıkladı.

13.26 - Mahkeme heyetinden üye hakim ara kararı açıklıyor.

13.23 - Mahkeme Başkanı Ömer Kavili'yi susturmaya çalışıyor. Kavili; "Belge gizliyorsunuz bilgi gizliyorsunuz" diye heyete tepki gösterdi. "Biz niyet okuma uzmanı değiliz, belge görmeden konuşmam, sizleri reddediyorum. Biz müneccim değil avukatız. Acil işler dışında bir işlem yapamazsınız." dedi.

13.22 - Av. Kavili: Duruşma tutanakları 12 Ocak 2016'da tutanak yapılmış, dosya hangi tarihte 15. Ağır Ceza'ya gönderildiğini açıklayın.

13.20 - Savcı talebin reddini istedi, Avukat Kavili, savcıdan gerekçe talep etti.

13.19 - Av. Kavili; "On beş ve on altı ağır cezanın kararları kanuna hukuka aykırıdır" dedi; dosyanın yeniden on beşe gönderilmesini istedi.

13.15 - Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin Avukatı Kavili: "Heyetinizin reddi hakim kararlarını okumadan aldığı savcı mütalaası şu an geçersiz." dedi.

13.14 - Av. Ertürk yerine geçtikten sonra salonda tartışma çıktı.

13.12 - Av. Osman Ertürk: Reis bey filmini izleseydiniz bu davada böyle davranmazdınız 

13.10 -  Ömer Kavili ile heyet başkanı arasındaki tartışmaya diğer avukatlar da dahil oldu. Karara ilişkin söz hakkı verilmediği gerekçesiyle avukatlar heyete tepki gösteriyor.

13.07 -  Avukatlar 15 ve 16. Ağır Ceza'nın kararlarının kendilerine verilmediğini söylüyor. Heyet avukatları dinlemiyor. Kararı okumayı sürdürüyor. Başkanla, Ömer Kavili arasındaki tartışma devam ediyor.

13.05 - Av. Ömer Kavili; "heyet başkanının şahsi fikrine itiraz ediyorum" dedi; bunu kabul etmeyen başkanla avukat arasında tartışma yaşanıyor.

13.00- 15 ve 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin reddi hakim talebini reddetmesiyle ilgili karar okunuyor. 

12.58- Av. Kavili, 15 ve 16 Ağır Ceza'ların kararlarının öncelikle okunmasını istedi.

12.57- Av. Ömer Kavili, reddi hakim kararının reddiyle ilgili talebinin mahkeme tarafından avukatlara okunmadığını söyledi.

12.54- Ara kararın açıklanması bekleniyor.

12.53- Mahkeme heyeti yerini aldı.

12:35- Avukatların talepleri hakkında karar vermek için mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi

12:22 - Av Cemalettin Mutlu, mahkemenin avukatların itirazlarına sürekli, "Bunları biliyoruz..." diye cevap verdiğini hatırlatarak heyeti bildiklerini uygulamaya davet etti.

12:16 - Avukat Cemalettin Mutlu söz istedi. Mahkeme başkanı "ne diyeceksiniz" dedi. Avukat "mikrofonu verin ne diyeceğimi duyarsınız" dedi.

12:15 - Avukat Ömer Kavili, önemli bir detayı açıkladı. Reddi hakim talebini karara bağlayarak red eden İstanbul 15.Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma tutanakları deşifre edilmeden karar verdiğini açıkladı. Avukat Kavili, mahkemenin duruşmada konuşulan ve avukatların dile getirdiği itirazları içeren duruşma tutanaklarını incelemeden  karar verdiğini vurguladı. Kavili, 15.Ağır Ceza'nın reddi hakimin reddi kararını şablon olarak verildiği kaydetti. Duruşmada SEGBİS sistemiyle kayıt altına alınıyor. Daha sonra katipler bunları çözerek kağıda döküyor. Reddi hakim talebini inceleyerek red eden üst mahkeme bu ses kayıtları daha deşifre edilenden karar vermiş.

12:11 - Avukat Ömer Kavili, reddi hakim taleplerini değerlendiren bir üst mahkemenin, henüz duruşma kayıtları tape haline getirilmeden reddi hakim istemini reddettiğini kaydetti. Mahkemenin bu zabıtlar olmadan ve incelenmeden reddi hakim değerlendirmesi yapmasının açıkça yasaya aykırı olduğunun altını çizdi. 

12:05 - Avukat Ömer Kavili, mahkemenin henüz katılma talepleri kabul edilmeyen avukatlara söz vermesinin Ceza Muhakeme Kanunu'na (CMK) açıkça aykırı oluğunu kaydederek itirazda bulundu.

11:57 -  Katılma talebi kabul edilmeden avukat söz almak istedi. Şikayetçi tarafın avukatı müdahillik talebi kabul edilmeden söz almak istedi. Heyetle savunma avukatları arasında tartışma çıktı. Avukat Cemalettin Mutlu heyetin taraf olduğunu söyledi.

11:56 - Fethullah Gülen Hocaefendi'nin avukatı Nurullah Albayrak, bu davaya konu edilen iddialarla ilgili müvekkilinin daha önce yargılanarak beraat ettiğine dikkat çekti. Ancak bir önceki davanın konusu olan iddiaların aynı ile iki iddianamede de yer almasının yargılamaya mani olduğunun altını çizdi. Mükerrer (tekraren) yargılama olamayacağı için iki iddianamenin mukayese edilmesini istedi.

11:52 -  Avukat Ömer Turanlı, Müvekillerinin devlet memuru olduğunu belirterek, yasaya göre soruşturma izni alınmasının gerekli olduğunu kaydetti. Ancak müvekilleri hakkında soruşturma izni alınmadan dava açıldığından bu eksikliğin giderilmesini istedi. Avukat Turanlı, durma kararı verilmesini talep etti.

11:47 -  Mahkeme başkanı, iddianamenin okunması sonrası avukatların taleplerinin karara bağlanacağını kaydetti. Karaca'nın avukatı Bahadır Esat Temiz ise bu taleplerin tamamının iddianame okunmaya başlanmadan karara bağlanılması gerektiğini ifade etti. İddianame okunmaya başlamadan önce ara karar verilmesini istedi.

11:45 -  Avukat Sami Selçuk; Tahşiye davası kararı kasinleşmeden bu davaya geçilmemeli.

11:43 - Hidayet Karaca'nın avukatı Fikret Duran, iddianamede yer verilen yasa dışı delillerin iddianame okunmaya başlamadan önce ayrılmasını talep etti.

11:38 -  Hidayet Karaca'nın avukatı Aynur Tuncel Yazgan, iddianamenin içerisinde hukuka aykırı delillerin bulunduğunu belirterek, bu hukuka aykırı delillere iddianamede yer verilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydetti. Bu kısımların iddianamenin okunması sırasında okunmamasını istedi.

11:30 - Duruşma dosyaya gelen evrakların okunmasıyla devam ediyor. Polisin iddianameye mağdur, müşteki olarak koyduğu M.F.B.'nin kimseden şikayetçi olmadığı beyan eden yazılı ifadesi okunarak dosyaya konuldu. M.F.B. İsimli kişi kimseden şikayetçi olmadığını belirtti.

11:00 - Gazeteci Hidayet Karaca ve beraberindeki polisler, salondaki yerlerini aldılar. Mahkeme heyeti bekleniyor.

DURUŞMA ÖNCESİ

Dizi senaryosu gerekçe yapılarak tutuklanan Samanyolu Yayın Grubu Başkan'ı Hidayet Karaca ile birlikte polis müdürleri Ömer Köse, Yurt Atayün, Erol Demirhan, Ahmet Öztürk, Ali Fuat Yılmazer, Ertan Erçıktı, Mustafa Kılıçaraslan, Hüseyin Nohut ve Ekrem Çelik, Çağlayan'daki İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim üçüncü defa mahkemeye çıktı. 10 tutukluyla birlikte tutuksuz yargılanan 22 kişi hazır bulundu.

Adliyenin zemin katındaki  büyük salondaki duruşma salonuna çıkan bütün koridorlar kapatılarak güvenlik önlemleri alındı. Duruşmaya gazeteciler  Karaca ve tutuklu polislerin aileleri izleyici olarak katıldı. Aileler jandarmaların arasından tutuklu yakınları ile uzaktan el sallayarak hasret gidermeye çalıştı.



TUTUKLULARIN TAHLİYE TALEPLERİ BİR ÖNCEKİ DURUŞMADA REDDEDİLMİŞTİ


Bir önceki duruşmada alınan ara kararla dava 23-24-25 Şubat 2016 tarihlerine ertelenmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Gazeteci Hidayet Karaca, Ekrem Çelik, Erol Demirhan, Ertan Erçıktı, Hüseyin Nohut, Mustafa Kılıçarslan, Ömer Köse, Ahmet Öztürk ve Yurt Atayün’ün tahliye talepleri reddedilmişti.


DAVA 1 YIL SONRA BAŞLADI

Gazeteci Hidayet Karaca medyaya darbe operasyonuyla geçen yıl 14 Aralık'ta dizi senaryosu gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Bir yıl sonra 21 Aralık'ta görülen ilk duruşmada Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, duruşma öncesi MİT’ten gelen bir evrakın dosyaya eklendiğini söyledi. 

Geçen yıl tutuklanarak Silivri Cezaevine gönderilen Hidayet Karaca ile birlikte emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer, Ömer Köse, Yurt Atayün, Kazım Aksoy başta olmak üzere tutuklu ve tutuksuz 33 kişi hakim karşısında. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonundaki yer darlığından dolayı dava büyük salonda görülüyor. 

Tahşiye Grubu lideri Mehmet Doğan, CNN Türk'te yayınlanan programdaki 'Usame bin Ladin'i seviyorum' sözleriyle gündeme gelmişti. Tahşiyecilere kumpas kurmakla suçlanan eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve emniyet mensupları, 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun yıl dönümünden 3 gün önce gözaltına alınmıştı. Bir haber ve iki makale ile suçlanan Ekrem Dumanlı, iddianamede yer almamıştı. Hidayet Karaca ise, dizi senaryosu gerekçesi gösterilerek tutuklanmıştı. 



samanyoluhaber.com
<< Önceki Haber Özgür basına darbe davasında neler yaşandı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER