'Taksicilik şekil değiştirip, kamyonete döndü'


İstanbul Bahçelievler Şoförler Odası Başkanı ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu Üyesi Halit Yılmaz, son 4-5 aydır İstanbul'da 'K' belgeli kamyonet tipi araçlar ile 'taksicilik ve hafif yük ve eşya taşınır' ibaresi kullanılarak kaçak yolcu taşımacılığı yapıldığının tespit edildiğini belirtti.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Günümüzün modası 'K' Belgeli korsan kamyonetlerdir. 4-5 aydır korsan kamyonetlerle hem yolcu hem de eşya taşımacılığı yapılmaktadır. Oysaki 'K' belgeli bu tip araçların kullanım amacı sadece yük taşımacılığı olmasına rağmen, Taksici esnafımızın ekmeğine göz dikerek kamyonetlerini sarı renkte boyatıp, araçlarının üst kısmına taksi şapkası takarak aracın cam altında dama işareti koyarak korsan taksi taşımacılığı yapmaktadırlar."

EMEK VE VERGİ HIRSIZLIĞI YAPILIYOR

Taksici esnafını mağdur eden bu tür çalışmaların acilen önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Halit Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: "Her gün birileri farklı bir şekilde ekmeğimizi elimizden alıyor ve almaya çalışarak, çoluk çocuğumuzun rızkını çalıyorlar. Ayrıca UBER diye bir firma internet üzerinden korsan taksicilik yapıyor. UBER denilen bu şirket akıllı telefonlar üzerinde uygulamaya koyduğu program ile site üzerinden topladığı yolcuları korsan olarak taşımakta. Dünyada ve Avrupa da aynı sistemle çalışma yapan UBER şirketi birçok Avrupa ülkesinde yapamadığını ve elde edemediğini İstanbul'da yapmaya çalışıyor. Devlete bir kuruş vergi vermeyen bu emek hırsızlarına zaman kaybedilmeden dur denilmeli."

KORSAN TAŞIMACILIK SIKI DENETLENMELİ

Korsan Yasası çıktığında tüm Türkiye'de faaliyet gösteren ticari taksici esnafının bayram ettiğini kaydeden Halit Yılmaz, şöyle dedi: "Korsan Yasası ticari araç sahiplerinin hakkını korumak ve vergi kaybını önlemek için çıkarılmıştı. Ama İstanbul'da, korsan çalışan emek hırsızları değil de, ticari araçla yolcu taşımacılığı yapan taksici, minibüsçü ve servisçi 60 gün trafikten men edildi ve edilmeye de devam ediliyor. TŞOF olarak bu hatanın düzeltilmesi için uğraşırken şimdi de karşımıza 'K' belgeli kamyonetler çıktı. Bu araçlar için kolluk kuvvetleri uygulamaya gittiğinde 'K' belgesini gösteriyor ve aracın arkasına mahsus bir şekilde koyulan ya bir televizyon ya da bir iki bavul göstererek kamyonetcilik yaptıklarını iddia ediyorlar. Oysa taksicilik yapıyorlar. K belgesi adı altında yapılan taşımacılığın usul ve esasları hakkında düzenleme ile amaç dışı çalışanların belgelerinin iptali sağlanmalı. Korsan çalışan bu araçların ticari taksiye benzer renk veya her hangi bir işaret olması halinde amaç dışı çalıştıkları için K belgeleri iptal edilmeli ve araçlar 60 gün bağlanmalı. Taksici esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi için gereken tüm girişimleri yapacağız. Bu emek hırsızlarına zaman kaybedilmeden dur denilmelidir."

Taksicilik-sekil-degistirip-kamyonete-dondu-1913034.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber 'Taksicilik şekil değiştirip, kamyonete döndü' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER