Taliban ve Şeriat

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cumartesi, Eylül 18 2021
"Taliban veya Ortadoğu endeksli radikal Müslümanlar, zamanın şartlarını görmezden gelip dinimizin içtihat esnekliğini yok sayarak Müslümanlığın üzerine maalesef beton döktüler. Dinin sabitlerini reform yapıyorum diye değiştirmeye kalkmak nasıl bir ifratsa değişebilen füruatla alakalı meseleleri dondurmak da bir tefrittir, yıkımdır. Bu durum dinimizin toplumların problemlerini çözme kabiliyetini felç eder."
Hüseyin Odabaşı | samanyoluhaber.com

Taliban’ın yeniden kaba saba bir şekilde “İslam Devleti” kuruyorum adı altında Afganistan'ın kaderine hâkim olması İslamiyet'in hayatta karşılığının olmadığını savunanların, düşünenlerin veya öyle olması gerektiğini fikir olarak ileri sürenlerin ekmeğine yağ sürdü. Onların ekmeğine yağ sürdü fakat bizim acımızı, derdimizi üzüntümüzü katmerli hale getirdi. Zaten Oryantalistler, önceden beri İslamiyet'in ömrünü bitirmiş bir din olduğunu iddia edip duruyorlardı:  

“Batılılar, geleneksel İslam toplumunu tanımlamak için modernleşme ölçütünü kullanarak, birtakım kavramlar üzerinde ısrarla durup, İslam toplumunun gelişmemiş, durağan, ömrünü bitirmiş ve sona ermiş bir toplum yapısına sahip olduğunu ileri sürdüler.” (Meryem Cemile, Oryantalizm, sf,24)

Kabil’i ele geçirip hükümetini kuran Taliban’ın eskiden beri şeriat prensipleri diye ilan ettiği aslında mahcubiyetimizi bir kat daha artıran kurallarını biliyoruz:  

“10 yaşından büyük kızların ve kadınların eğitim hakkının olmadığı, vücutlarının hiçbir yeri görünmeyecek şekilde burka giymek zorunda oldukları Taliban kontrolündeki bölgelerde, "meşru sayılmayan" bir erkekle konuştuğu anlaşılan kadınlar taşlama, kırbaç gibi cezalara çarptırılıyordu. Sakalı "yeterince uzun olmayan" erkekler de hapse atılıyor, hırsızların elleri kesiliyordu. Müzik dinlemek, televizyon izlemek yasaklandı. Farklı fikirdeki insanlar ve farklı dini azınlıklara yönelik cezalar da baş keserek öldürmeye kadar katılaştı. Sünni Müslümanlara ait olmayan ibadet yerleri yerle bir edildi.”(BBC News, Türkçe, 21 Temmuz 2021)

Yani başta Oryantalistlerin dinimizle alakalı olumsuz ve yanlış düşünceleri Taliban’la beraber Afganistan’da iktidara gelerek delilli ispatlı hale geldi sanki. 

“Anderson: “İkinci dünya savaşından beri oryantalistler ve misyonerler, taktik değiştirmişler, Müslümanl

Bu haberler de ilginizi çekebilir