Tamirine 200 bin lira istenen cihaz mahkemelik olunca hastalar mağdur oldu


Afyonkarahisar'da, tamirine 200 bin lira istenen cihaz mahkemelik olunca, hastalar mağdur oldu.

Afyonkarahisar'da 3 yıl önce hizmete giren nükleer tıp merkezindeki milyonluk cihazın arızasının giderilmesi için, kuran firma 200 bin lira tamir fiyatı çıkardı. Hastane yönetimi ise firmanın çıkardığı rakama itiraz etti. Ardından uzmanlardan bir heyet oluşturarak sözleşmeye göre bu arızanın 35 bin liraya giderilebileceğini bildirdi. Ancak firma bu rakamı kabul etmeyince hastane yönetimi de mahkemeye verdi. Dört aydır, arızalı olan cihaz sebebiyle hastalar başka illere gönderiliyor.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Erkan Arslan, hastalıkların tanı ve teşhisinde önemli yere sahip olan Nükleer Tıp'ın ana cihazının 3 yıl önce hizmete girdiğini hatırlattı. Garanti süresi iki yıl olan cihazın 4 ay önce arıza yaptığını, bunun üzerine durumu firmaya bildirdiklerini belirten Arslan, firmanın yaptığı inceleme sonrasında kendilerine 200 bin liralık tamir bedeli çıkartıldığını kaydetti. Bunun üzerine bir heyet oluşturarak sözleşmeyi incelediklerini açıklayan Arslan, garanti kapsamı dışında izlenecek prosedürlere göre bu cihazın 35 bin liraya tamir edilebileceği şeklinde bir rapor düzenleyerek ilgi firmaya gönderdiklerini söyledi.

"SAĞLIK HİZMETİNİ ENGELLEDİĞİ GEREKÇESİYLE MAHKEMEYE GİDİLDİ"

Arslan, "Bu cihazımız, Nükleer Tıp'ın ana cihazıdır. Bu cihazlar yurt dışı patentlidir. Garantisi bitiyor. Ancak sözleşmede garantisi bittikten sonra nasıl bir yol izlenir, işlenir, bunlar yazıyor. Firma bizim çıkardığımız rakamı kabul etmedi. Biz, burada bir mağduriyet olduğunu, hastaların sağlık hizmetinin engellendiğini, bunu devam ettirmek istediğimizi söyledik. Fakat firma kabul etmeyince durumu Afyonkarahisar Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'ne bildirdik. Sonuçta kurum avukatları olayı mahkemeye taşıdı." dedi.

Cihazın 4 aydan bu yana çalışmadığını ifade eden Arslan, hastaları başka merkezlere göndermek zorunda kaldıklarını, mahkemenin ne zaman sonuçlanacağının da belli olmadığını dile getirdi.

NÜKLEER TIP NEDİR, FAYDASI NEDİR?

Teşhis ve tedavide önemli bir yere sahip olan, Avrupa'da yaygın olarak kullanılan nükleer tıp, vücuttaki organların veya doku sistemlerinin fonksiyonel ve metabolik görüntülenmesi ile uğraşan bilim dalı. Bu amaçla hastalara özel koşullarda hazırlanmış düşük dozda radyoaktif madde verilir ve görüntüleme yapılır. Kullanılan radyoaktif maddelerin herhangi bir yan etkisi veya hasta tarafından hissedilebilecek klinik etkisi bulunmamaktadır. Klinik pratikte en sık yapılan uygulamalar böbrek, kemik, karaciğer-dalak, beyin ve bazı bölgesel kan akımı çalışmalarıdır. Belli hastalıklarda (tiroid kanseri, bazı endokrin sistem kanserleri ve kemiğe yayılım gösteren bazı kanser türlerinde) tedavi edici uygulamaları da içermektedir. CİHAN
<< Önceki Haber Tamirine 200 bin lira istenen cihaz mahkemelik olunca hastalar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER