Taraf: AKP'nin medya operasyonunu seçim frenledi


Twitter fenomeni Fuat Avni'nin gündeme getirdiği muhalif medyaya operasyon iddiasını, Taraf Yazarı Hüseyin Özay detaylarıyla analiz etti. Seçimlerden önce yapılmak istenen muhalif medya operasyonunu, savcıların ertelettiğini ifade eden Özay, "Operasyonun ayrıntılarının, 8 Haziran tarihinde yapılacak toplantıda ele alınması kararlaştırıldı. Ancak, seçimden AKP'nin tek başına iktidar olma yetkisini kaybettiğini gören savcılar ve emniyet görevlileri, 8 Haziran'da planlanan toplantıya katılmadı. Böylece, dev medya dalgasını 'milli irade' şimdilik durdurmuş oldu." dedi.

Seçimden önce sıkça dile getirilen muhalif medyaya operasyon iddialarını köşesine taşıyan Yazar Hüseyin Özay'ın yazısı şöyle:

MEDYA OPERASYONUNA SANDIK FRENİ

Türkiye'nin rahat bir nefes almasını sağlayan 7 Haziran seçimleri, AKP'nin seçimler sonrasına ertelediği büyük medya operasyonunu da vurdu. Seçimler öncesinde, operasyonun ayrıntılarının 8 Haziran tarihinde yapılacak toplantıda ele alınması kararlaştırıldı. Ancak, seçimden AKP'nin tek başına iktidar olma yetkisini kaybettiğini gören savcılar ve emniyet görevlileri, 8 Haziran'da planlanan toplantıya katılmadı. Böylece, dev medya dalgasını "milli irade" şimdilik durdurmuş oldu. Medya operasyonu ile ilgili ayrıntılar şöyle:

DALGA DALGA MEDYA OPERASYONU PLANLANDI

7 Haziran seçimleri öncesinde muhalif medya gruplarına yönelik ağır eleştirilerde bulunan AKP hükümeti, birkaç dalgadan oluşan bir medya operasyonu planladı. Plan çerçevesinde, Zaman Grubu'nun bazı yayın organlarına el konulması, Doğan Grubu'nun da "soruşturma" ve "davalarla" Hürriyet başta olmak üzere bazı değerlerini satmaya zorlanması öngörüldü. Yine plan çerçevesinde "MİT TIR'ları" ile ilgili görüntüleri yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik de, "terör, casusluk" gibi iddialarla, soruşturma açılması ve bazı yöneticilerinin gözaltına alınması planlandı. İstanbul merkezli yürütülen soruşturma, ünlü twitter fenomeni Fuat Avni'nin, "200 medya mensubu gözaltına alınacak" şeklindeki mesajları ile sızdı. Ancak Fuat Avni'nin sözünü ettiği operasyon, büyük medya operasyonun sadece bir ayağını oluşturuyordu.

SAVCILAR SEÇİM SONRASINI BIRAKTIRDI

AKP, medyaya yönelik operasyonun seçimler öncesinde startının verilmesine istedi. Ancak, Cumhuriyet Savcıları çeşitli gerekçelerle operasyonu seçim sonrasını ertelettiler. O dönemde, Saray'ın, medya operasyonunu seçim öncesinde başlamasını istediği ancak Başbakan Davutoğlu'nun ise karşı çıktığı öne sürülmüştü. Operasyonun ertelenmesinde, Davutoğlu'nun değil savcıların ve emniyet görevlilerinin seçim sonuçlarını görme, isteği etkili oldu.

8 Haziran'da yapılacak olan operasyon toplantısında, kaç kişinin görev alacağı, kimlerin gözaltına alınacağı ve hangi yayın kuruluşlarına el konulacağı gibi bazı teknik ayrıntılar karara bağlanacaktı. Ancak sözkonusu toplantıya savcılar da emniyet görevlileri de katılmadı. Emniyet görevlileri operasyon toplantısı için, "savcılıktan çağrı gelmedi" yorumunda bulunurken, adli kaynaklar ise, "soruşturma tamamlanmadığı için çağrı yapılmadı" değerlendirmesinde bulundular. Kulislerde, medya operasyonunun şimdilik askıya alındığı konuşuluyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Taraf: AKP'nin medya operasyonunu seçim frenledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER