Tarife 4.5G, tercihler 3G

Cep telefonu kullanıcılarının hızlı internete girmek için heyecanla beklediği 4.5G uygulaması hayal kırıklığına yol açtı. Faturanın kabarması ve çekim alanı yetersizliği sebebiyle bazı aboneler çareyi tekrar 3G’ye dönmekte buldu.

Tarife 4.5G, tercihler 3G

Türkiye, cep telefonundan daha hızlı internete girilmesine imkân sağlayan 4.5G’ye 1 Nisan’da geçti. Ancak gerek internet kotasında yaşanan hızlı tüketim gerekse çekim alanlarının azlığı, abonelerin 3G’ye geri dönüş yapmasına yol açtı. Ay sonunda yüklü bir faturayla karşılaşmak istemeyenler de dahil olunca abonelerin tercihi tekrar 3G’den yana oldu. Türkiye Bilişim Sektörü Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Sağlam, vatandaşta 4.5G bilincinin oluşmadığını söyledi. GSM operatörlerinin teknik altyapısının 4.5G için yeterli olmadığını vurgulayan Sağlam, “Birçok noktada vatandaş şehir merkezleri dahil 4.5G’nin sunmuş olduğu imkânlardan yararlanamıyor. Dolayısıyla 3G’ye geçişin olması çok doğal.” dedi.

Aykut Sağlam, sektörde tekelleşme olduğunu, cep telefonu operatörlerinin 4.5G’yi fırsata çevirdiğini kaydetti. Sağlam, ”4.5G bilinci vatandaşta oluşmadı. İnternet kotasına ilişkin tüketiciye herhangi bir uyarı yapılmadı. 3G’den 4.5G’ye geçen insanlar aynı kotayı kullanmak zorunda kaldı. 1 aylık tanımlanan kota 10 günde bitti. Dolayısıyla vatandaş şikâyet etmekte haklı.” ifadelerini kullandı. 2017 yılından itibaren televizyon ve laptopların sim kartlı olacağını dile getiren Sağlam, “Gelecek dönem internet bant genişliğinin yükseldiği, internet kotalarının yükseldiği hem de paket ücretlerinin düştüğü bir süreç olacak.” diye konuştu.



FATURAM 25 TL ARTINCA…

Artan fatura ve kapasitenin çabuk bitmesi sebebiyle 3G’ye dönüş yapan Mesut Demir, internet kotasında hızlı bir tüketim yaşadığını belirtti. Demir, “4.5G’yi deneme amaçlı kullanmaya başladım. Ancak internet kotamda artan hızlı tüketim, hemen vazgeçmem gerektirdiğini gösterdi. Ayrıca şebekenin her yerde çekmemesi de bunda etkili oldu. O yüzden tekrardan 3G’yi kullanmaya başladım. Tekrardan 4.5G’yi kullanmaya başlamak gibi bir düşüncem de yok.” dedi. Çevresindeki birçok arkadaş ve tanıdığının 3G’yi kullanmayı tercih ettiğini anlatan Demir, “Niyet 4.5G idi ama işin sonunda tercih yine 3G oldu.” ifadesini kullandı. 3G’ye geçen diğer bir kullanıcı Tayfun Akdağ da internet hızlanacak diye 4.5G’ye geçtiğini belirterek, “Ay sonunda faturanın 3G döneminde olduğu gibi gelir diye düşünüyordum. Ancak ilk fatura önceki aya göre 25 TL arttı. İnternet hızından gözle görülür bir artış olsa da yeniden 3G’ye dönmek durumunda kaldım.” dedi.



<< Önceki Haber Tarife 4.5G, tercihler 3G Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER