Tarihi rekor... Benzin 6 liralıyı gördü Mazota zam kapıda

Dolar kurunun düştüğü, brent petrolün 70 dolarlar düzeyinde seyrettiği bir dönemde benzine ve motorine peş peşe gelen zamlar kafaları karıştırırken, benzin 12 kuruşluk son zamla ilk kez 6 lirayı geçerek Hakkâri’de 6.02 lirayı gördü

SHABER3.COM

Benzin, önceki gece yapılan 12 kuruşluk zam sonrasında ilk kez 6 TL sınırını aştı. Hakkâri'nin Çukurca ve Şemdinli ilçelerinde 1 litre benzinin fiyatı zam sonrasında 6.02 liraya yükseldi. Uluslararası piyasalarda ürün fiyatlarının artması, benzinin ardından motorinde de zammı tetikledi. Sektör temsilcileri, motorinde hafta başında 8-10 kuruş arasında zammın gündeme geldiğini belirterek, net rakamın bugün belli olacağını söyledi.

Dolar kurunun düştüğü, brent petrolün 70 dolarlar düzeyinde seyrettiği bir dönemde benzine ve motorine peş peşe gelen zamlar, kafa karışıklığını da tepkileri de artırdı. Enerji yönetimine ve uzmanlara zammın gerekçeleri soruldu. İşte yanıtlar:

PETROLDE ÜRETİM KISITI

Başta Suudi Arabistan olmak üzere dünyanın büyük üreticileri, petrol üretimini kısma kararlarını teyit etti. Bu kararla birlikte piyasada petrol miktarı azalmaya devam edecek. Miktarın azalması petrol fiyatlarını yukarı doğru itmeye başladı. Bunun etkileri, izleyen günlerde daha çok görülecek.

İNGİLTERE'DEN GELEN ENDEKS

İngiltere'de benzinin endeks değerleri belirleniyor. Hafta başında 654 dolar olan endeks, birden fırladı ve 664 dolara çıktı. Bu, yurtiçi piyasada benzine 12 kuruş zam olarak yansıdı. Endeks neden arttı? Suriye'deki gerilim, üretimin kısılması kararının teyit edilmesi, petrol üretim noktalarındaki riskler endeks artışında etkili oldu.

KURUN DÜŞMESİ POMPADA FİYATI NEDEN ETKİLEMİYOR?

Türkiye'de dolar kurunun düşmesi elbette fiyatları etkileyen bir unsur. Dolar kuru düştü. Ancak, pompada nihai fiyatlar belirlenirken son 5 günlük ortalama alınıyor. Bu ortalamalar çerçevesinde pompa fiyatları belirleniyor.

HAKKARİ'DE NEDEN PAHALI?

Akaryakıtta pompa fiyatları belirlenirken, ürün ve vergi (ÖTV ve KDV) kadar önemli bir başka unsur da söz konusu şehrin rafineriye, ikmal noktalarına olan uzaklığı ve nakliye bedeli. Bu noktalara olan uzaklık arttıkça, pompa fiyatı da diğer illere göre ayrışıyor ve artıyor.

MOTORİNE ZAM SİNYALİ

Motorin endeksinde de bir miktar hareketlilik görünüyor. Bu hareketlilik devam ederse, hafta başında motorine de zam yapılabilir. Motorine, salı ya da çarşamba günü 8 kuruş zam bekleniyor
<< Önceki Haber Tarihi rekor... Benzin 6 liralıyı gördü Mazota zam kapıda Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER