Tarihi Roma Yolu kurtuluyor

Tarihi Roma Yolu kurtuluyor

Yıllardır sit alanı olan tarihi Roma Yolu üzerinde kurulan Eşefpaşa semt pazarını taşımak için çalışma başlatan Konak Belediyesi, Jandarma Alay Komutanlığı'nın Yağhaneler'de boşalttığı araziyi satın almak için TOKİ ile anlaştı. Ankara'dan gelen onay kararını meclis toplantısında duyuran Belediye Başkanı Sema Pekdaş, satın alınacak yerde hem kapalı pazaryeri olacağını hem de alanın büyüklüğü itibariyle sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirileceğini söyledi.

Konak Belediyesi mart ayı birinci olağan meclis toplantısı İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Başkan Sema Pekdaş yönetimindeki toplantıda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün de kutlanacağı mart ayının temasının, 'Kentte Kadın Var' olarak belirlenmesine oy birliğiyle karar verildi. Mart ayında düzenlenen etkinlikler ve yapılacak yazışmalarda Kentte Kadın Var temasının kullanılacağını belirten Başkan Pekdaş, "Kentte kadınlar yaşıyor ve kadınların özgürce yaşamasını, çalışmasını, dolaşmasını sağlamak bizim görevimiz. Geçen sene Özgecan'ın hunharca öldürülmesinden sonra yaşanan infial üzerine Mart ayında kadına yönelik şiddete, olumsuz ayrımcılığa dikkat çekmek için 'Kentte Kadın Var' dedik. 8 Mart'lar hala kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, iş yerinde ayrımcılıkla anılıyor. Kadının varlığı ve özgürce toplum içinde yerinin olmasının önemi açık. Bu nedenle kadının varlığını kabul edelim, kadının varlığını her alanda normal görüp, her alanda eşitlik sağlanana kadar kadınlara yönelik olumlu ayrımcılık yapılmasının zorunluluk olduğunu bilelim, fark edelim, bu konuda bir algı oluşturalım diye bu temaya karar verdik." dedi.

PAZARYERİ ÇİLESİ BİTECEK

Mart ayı meclis toplantısında görüşülen bir diğer önemli konu ise tarihi Roma Yolu üzerinde kurulan Eşrefpaşa Pazarı'nın taşınması konusu oldu. Başkan Pekdaş, pazaryerini Yağhaneler Semti Güneşli Mahallesi'nde bulunan eski Jandarma Alay Komutanlığı arazisine taşınacağını söyledi. Jandarma Alay Komutanlığı'nın Buca'ya taşınmasının ardından boş kalan ve TOKİ'ye devredilen araziyi talep ettiklerini ve olumlu yanıt aldıklarını belirten Başkan Pekdaş, Başbakanlık'tan gelen onayın ardından imar planı değişikliğine ihtiyaç olduğunu söyledi. Başkan Pekdaş, "Eşrefpaşa Pazaryeri antik Roma Yolu üzerinde kuruluyor. Bu tarihi alanın kurtarılması ve pazaryerinin taşınması için bir alan bulunması gerekiyordu. Yağhaneler'deki bu yerin Eşrefpaşa Pazarı'nın 1 kilometre güneyinde yer alması ve hinterlandının geniş olması nedeniyle bu yeri hem kapalı pazaryeri yapmak adına hem de alanın büyüklüğü itibariyle sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleşmesine yönelik bir plan değişikliğini talep ediyoruz." diye konuştu.

Pekdaş'ın konuşmasının ardından pazaryerinin inşa edileceği arazi ile ilgili önerge meclise sunuldu. Yapılan oylamada önergenin imar ve kentsel dönüşüm komisyonlarında görüşülmesine karar verildi.

SIĞINMA EVİ'NE YER VERİLMEDİ

Öte yandan meclis gündeminde Çınarlı'daki eski Özel İdare'ye ait araziyle ilgili planlama süreci de görüşüldü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar değişikliği ile dini tesis alanına çevrilen araziyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ardından Konak Belediyesi de arazi üzerindeki taşınmazlarla ilgili mevcut plan kararlarının korunmasına karar verdi. Adalet ve Kalkınma Partisi meclis grubundan gelen itirazlar üzerine söz alan Başkan Pekdaş, İzmir'de İl Özel İdaresi'nden kalan malların paylaştırılmasında yaşanan haksızlıklara vurgu yaparak, "Özel İdare kapatılmadan önce İl Genel Meclisi kararı ile Konak Belediyesi'ne tahsis edilen iki ayrı alan vardı. Burada Çocuk Evi ile Kadın Sığınma Evi yapılacak iki taşınmaz belediyemize verilmişti. Konak Belediyesi tahsislerin gereği belediye meclisi kararı ile plan tadilatı yaptı, proje işlemlerini başlattı. Özel İdare kapatılınca taşınmazları paylaştırıldı. Kanunda açıkça 'Burada başlayan işlem varsa mülk o kuruma tahsis edilir' hükmü var. Biri Milli Eğitim Müdürlüğü'ne diğeri de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne verildi. Bu karara karşı dava açtık ve karar lehimize oldu. Çocuk yuvası yapılacak olan alan bir sonraki toplantıda paylaşım komisyonu tarafından bize verildi ancak diğeri yargı kararına rağmen il müdürlüğüne tahsis edildi. Burada konu plan değil. Elbette İzmir'in böyle bir camiye ihtiyacı var. Ancak Maliye'nin elinde başka arsalar da var. Hakkaniyet sağlanmalı. Onaylı planlarda burası ibadet alanı değil, belediye hizmet alanı, park ve yol." dedi.

Konuşmaların ardından Defterdarlık Milli Emlak Dairesi tarafından gelen itiraz CHP'li meclis üyelerin ret oyları ile geri çevrildi. CİHAN
<< Önceki Haber Tarihi Roma Yolu kurtuluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER