'Tarım enfeksiyon kaptı, ağrı kesiciyle iyileştirmeye çalışıyorlar'

Tarım sektöründeki gerileme ve fiyatların düşürülememesi sebebiyle çiftçi zor durumda.

SHABER3.COM

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, yüksek girdi maliyetlerinin düşmeden, ucuz ürün bulmanın zor olduğunu söyledi. 

Tarımdaki sorunların ancak kooperatifçilikle tedavi edilebileceğini kaydeden Eskiyörük, “Üreticiyi kurtarmadan tüketiciyi kurtaramazsınız. Üreticiyi korumak da düşük girdi maliyetiyle, ürünün verimini artırmakla ve pazarlama güvencesiyle olur” dedi. Eskiyörük, "Tarım sektörü enfeksiyon kaptı. Bu enfeksiyonu ağrı kesiciyle iyileştirmeye çalışıyoruz. Bu da tedavi edilemez hale getiriyor” diye konuştu.

Cumhuriyet'ten Gamze Bal'ın haberine göre, Tire’de geliştirdikleri kooperatifçilik modeliyle 2 bin çiftçi ortaklarına gübre ve mazot gibi girdileri toplu alımla piyasa şartlarının yüzde 15 altında sunduklarını anlatan Eskiyörük, bu modeli ülke tarımına da reçete olarak sunuyor. Bu modelle Tire’deki süt üretimini, Türkiye ortalamasının 6 katı üzerine çıkardığını vurgulayan Eskiyörük, “Türkiye’deki üreticiler ineklerinden yılda 4 ton süt sağarken, Tire’deki üreticiler 7 ton süt sağmaya başladı” ifadelerini kaydetti.

Fiyatlar katlanarak artacak

Tarımdaki yüksek girdi maliyetlerinin çiftçiyi ekemez hale getirdiğini, tüketiciyi de pahalı gıdaya mahkûm ettiğini söyleyen Mahmut Eskiyörük, “Üretici şu an çok büyük bir mağduriyet yaşıyor. Zarar ettiği için üretemez hale düştü. Ürünler de pahalılaştı. Bugün yaşanan bu. Bundan sonra gıda fiyatları katlanarak artacak” dedi.

<< Önceki Haber 'Tarım enfeksiyon kaptı, ağrı kesiciyle iyileştirmeye... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER