Tarım ve turizm beldelerinin coğrafi işaret yarışı


Ürünler ile isimleri özdeşleşen yerler, bu durumu resmileştirmek, tescillemek için son dönemde atağı kalktı. Öreğin; İzmir'in Seferihisar ilçesi mandalina ve tatlı tarhanaya, Balıkesir'in Edremit ilçesi de zeytinyağına coğrafi işaret almak için müracatta bulundu.

Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı-EMITT'te yerini alan bu belediyelerin başkanları ünlü ürünleri ile markalaşmayı temel aldıklarını dile getirdi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer coğrafi işaret almanın kolay olmadığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Mandalinamız ile ilgili başvurumuz 3 seneyi doldurdu. Girişimlerimiz devam ediyor. Yine peynirimiz var, tatlı tarhanamız var. Onları da coğrafi işaret ile buluşturmak temennimiz. Tatlı tarhana market raflarında da görünecek. Onun gibi çok ürün var. Ama biz derya içinde bulunan deryanın değerini bilmeyen balık gibiyiz. Yani biz her şeyden evvel ürünlerimizin bilinir ve beğenilir olmasını gayeliyoruz."

Seferihisar'ın önemli bir marka olması için gerekeni yaptıklarını anlatan Soyer, şöyle devam etti:

"Seferihisar'ı pek çok yerden ayıran önemli bir öğe var, o da cittaslow yani sakin şehir unvanı. Bu bir şehir modeli, yerel kalkınma modeli. Türkiye'den Seferihisar bu birliğe katıldı. Nihai olarak da Şavşat katıldı. Cittaslow yaşanabilir şehirlere işaret ediyor."

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka da yörelerin markalaşıp örnek olması gerektiğini belirtti. Bu anlamda önemli adımlar attıklarına temas eden Saka, "Bunun örneklerinden biri de ticaret odamızın önderliğinde çizik zeytin için aldığımız patenttir. Bununla tüketici zeytinin nereye ait olduğunu bilecek, üretici de rahatlayacak." dedi.

Edremit Ticaret Odası Başkanı Coşkun Salon, çizik zeytine coğrafi işaret almak için başlattıkları girişimi anlattı. Salon, "Girişimlerin ardından 2015 yaz döneminde zeytinin coğrafi işaretini aldık. Zeytinyağına da coğrafi işaret almayı amaçlıyoruz. Bu da 3-4 ayı alacaktır." şeklinde konuştu.

Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı da zeytini markalaştırmanın en önemli gayelerinden biri olduğunu dile getirdi. Sırmalı, bu anlamda ürüne coğrafi işaret alınmasını önemli bir adım olduğunu vurguladı.

CİHAN
<< Önceki Haber Tarım ve turizm beldelerinin coğrafi işaret yarışı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER