'Tarıma 80 milyar liralık destek kayıplara engel olamadı'


Tarım sektörüne 13 yılda 80 milyar TL teşvik ve destek verildiğini belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, "Bu destek ve teşvikler, tarım topraklarında ve tarımda çalışan sayısındaki kayıplara ne yazık ki engel olamamaktır. Yani tarımdaki destek ve teşvikler hedeflerine ulaşamamış, attığımız taş hedefe ulaşmamış, kurbağayı ürkütmemiştir." dedi. Antalya'da tarımdan uzaklaşan kişi sayısı son bir yılda 2 bin 500 kişiye ulaştı.

ATB'nin Kasım ayı meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, sözlerine Rusya ile başlayan gerginliğin arzu edilmeyen boyutlara ulaşmadan ve 2 ülke ilişkilerine zarar vermeden en kısa sürede son bulmasını dileyerek başladı.

Türkiye'de tarımın küresel rekabete, korumasız ve çok hızlı bir biçimde açılmasının sektörü yıllar boyunca çok ciddi ve olumsuz boyutta etkilediğini ifade eden Çandır, "Bu olumsuz etkiyi azaltmanın bir aracı olarak gerçekleştirilen tarımsal destek ve teşvikler de son 13 yılda 80 milyar TL gibi ciddi bir boyuta gelmiştir. Bu destek ve teşvikler, tarım topraklarında ve tarımda çalışan sayısındaki kayıplara ne yazık ki engel olamamaktır. Yani tarımdaki destek ve teşvikler hedeflerine ulaşamamış, attığımız taş hedefe ulaşmamış, kurbağayı ürkütmemiştir." diye konuştu.

Tarımda destek ve teşvik mekanizmalarının yeniden ele alınması gerektiğini söyleyen Ali Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bildiğiniz gibi destek var etmeye ya da yok etmemeye yönelikken, teşvik ise mukayeseli üstünlükle var olanın çok daha hızlı ve sürdürülebilir şekilde büyümesini sağlamaya yönelik bir mekanizmadır. Geçmişten günümüze başaramadığımız temel konu bu ayrımın doğru yapılmamış olmasındandır. İşlevsel olarak destek ve teşviki doğru kullanmanın referansı ise ürün odaklı olmaktan geçer. Ürüne odaklanmış bir işlevsel destek ve teşvik sisteminin kaynağı ise tüm gelişmiş dünyada, toplu tarımsal üretim planlamasıdır. Önümüzdeki dönemde tarımsal destek ve teşvik konularında bu boyutlara yoğunlaşmanın gerekli olduğunu düşünmekteyiz."

ASGARİ ÜCRETTE EK MALİYET 18 MİLYAR LİRA

Asgari ücretin bin 300 TL'ye çıkarılmasının işverene yaklaşık 18 milyar liralık ek yük getirmesinin hesaplandığına değinen Çandır, "Kıdem tazminatı ve asgari ücret dışındakiler de cabası. Bu rakam, ülkemizdeki 1 milyon işletmenin en büyük bini dışındaki 999 bin işletmenin yıllık toplam karına eşittir. Bu da göstermektedir ki asgari ücret artışının ilk etkisi doğrudan KOBİ'lere olacaktır ve KOBİ'ler tasfiye riski ile karşı karşıya kalacaktır. Önerimiz, bu ek yükün kamu tarafından karşılanması yönündedir." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Tarıma 80 milyar liralık destek kayıplara engel olamadı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER