Tarımla ilgili vahim iddia

Yard. Doç. Dr. Bülent Şık Türkiye’de önceki yıl 4 bin 500 ton kullanılan glifosat isimli pestisitin Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından muhtemel kanser yapıcı ilan edildiğini bildirdi.
BUgün'den Yelda Ataç'ın haberine göre, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yusuf Songül, tarım ürünlerindeki ilaç kalıntılarının (pestisit) kanser vakalarındaki artışın nedenlerinden biri olduğunu öne sürdü.
Songül yaptığı açıklamada, tarımsal ilaç kalıntılarının uzun vadede insan vücudunda birikerek çok büyük zararlar verdiğini, metabolik hastalıklara neden olduğunu kaydederek, “Şimdi zararını görmüyoruz, yemeye devam ediyoruz. Ama ilerleyen zamanlarda bunların sıkıntısı çok görülecektir” dedi.
Bir kısmı kansere yol açıyor
Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde yaptığı analiz ile tarım ürünlerinde sınırın üzerinde pestisit belirleyen Yard. Doç. Dr. Bülent Şık yaptığı değerlendirmede, “Dikkate almamız gereken şey, pestisit kalıntılarının zarar verici olduğu, bazılarının kansere neden olabildiği ama gıdalarımızda sadece pestisit kalıntılarının bulunmadığıdır. Binlerce toksik kimyasal gıdalarımıza bulaşabiliyor. Bunların bir kısmının kansere yol açtığı biliniyor” dedi.
Yasak ama kullanılıyor
Uzun yıllar kullanılan DDT isimli pestisitin kadınlarda meme, erkeklerde ise prostat kanserine yol açtığına yönelik bulguların ortaya çıkmasını örnek gösteren Şık, “Kimyasalların büyük bir çoğunluğu nelere yol açacağı bilinmeden kullanılır. Daha geçen ay glifosat isimli pestisit Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından muh
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

HARUN TOKAK

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

Dikkat çeken paylaşımın ardından yandaş Zihni Çakı...

Hani çelik kubbe vardı? Balıkesir'e İHA 10 gün önc...

Ünlülere uyuşturucu operasyonu: 3 kişeye daha ‘yak...

Sadettin Saran adliyeden adli tıpa sevkedildi!

13 Milyon emekli dipte: Ekonomik kriz en çok onlar...


