Tarlaların satışını tarım müdürlükleri yapıyor


Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürol Çetin, '6537 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun' ile tarım arazilerinin, devir işlemleri ile miras yolu ile intikal işlemleri il ve ilçe müdürlükleri tarafından yapıldığını belirtti.

Çetin, yaptığı açıklamada kanunun çıkış tarihinden bugüne kadar, il ve ilçe müdürlüklerine tarım arazisi satışı için toplam 5 bin 895 adet parsel için başvuru yapıldığını bildirdi. Çetin, bu parsellerin 5 bin 423 adedine olumlu görüş verilerek satışına izin verildiğini, 472 adedinin ise satışına izin verilmediğini kaydetti.

Miras intikal işlemleri için ise il ve ilçe müdürlüklerine toplam 26 adet başvuru olduğunu ifade eden Çetin, bu başvuruların 23'üne izin verildiğini, 3'ünün ise uygun bulunmadığını belirtti. Çetin, mirasçıların mirasa konu tarım arazilerinin mülkiyet devir işlemlerini mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde kanunla belirlenen şartlara uygun olarak gerçekleştirebileceklerini vurguladı. Çetin açıklamasında bu şartları ise şöyle açıkladı: "Asgari tarımsal arazi büyüklüğü ve yeter gelirli arazi büyüklüğü kriterleri dikkate alınarak bir veya birden fazla mirasçıya devrini kararlaştırabilir. 22 Kasım 2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 ila 385 inci maddelerine göre noter senedi ile aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile malları ortaklığı kurabilirler. Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 13 Ocak 2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre limited şirketi kurabilirler. Mirasçılar, mirasa konu tarım arazilerinin üçüncü kişilere satışını gerçekleştirebilirler. Mirasçılar tarafından tarımsal arazilere ilişkin mülkiyet devirlerinin bir yıl içinde tamamlanmaması ve yetkili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açılmaması durumunda, Bakanlık tarafından mirasçılara kanun hükümlerinin uygulanması için üç aylık süre verilir. Bu süre sonunda da devir işlemlerinin tamamlanmaması durumunda, Bakanlık resen veya bildirim üzerine bu yerlerin istemde bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla teklifi veren istekli mirasçıya devri, aksi hâlde üçüncü kişilere satılması için ilgili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabilir."
CİHAN
<< Önceki Haber Tarlaların satışını tarım müdürlükleri yapıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER