Tarsus'ta 2. antik yol bulundu


Tarsus'un Camiinur Mahallesi'nde Müze Müdürlüğünce gerçekleştirilen sondaj kazısında, MS 1. Yüzyıl'a ait Roma döneminden İslami dönemleri de kapsayan antik yol ortaya çıkarıldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Tarsus Müze Müdürü Mehmet Çavuş, sondaj kazı çalışmalarında 25x3,10 metre boyutlarında yol ortaya çıkarıldığını, batı cephesinde yolla bağlantılı ve yola paralel sıra dükkanlar ile ayrıca pişmiş toprak künk boru sistemi tespit edildiğini kaydetti. Çavuş, sondaj kazı çalışmalarında, MS 1. Yüzyıl'a ait Roma döneminden İslami dönemleri de kapsayan kültür katmanlarının olduğunu söyledi.

Çavuş, şu bilgileri verdi: "Deniz Kapısı olarak adlandırılan tarihi 'Kleopatra Kapısı'nın 215 metre kuzeydoğusunda ve kapı ile aynı aksta ortaya çıkan kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzantı veren bazalt taştan yapılan yolun, antik dönem Tarsus kentinin hemen güneyinde yer alan Regma (Aynaz) gölü ve Kydnos (Berdan) Nehri vasıtasıyla Akdeniz deniz ticaretine ve Mersin güzergahına ulaşımı sağlayan şehrin merkezindeki ana arterlerden birisi olduğu anlaşılmıştır. Sondaj kazısında çıkarılan söz konusu antik yol, Tarsus Müze Müdürlüğü başkanlığında Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Levent Zoroğlu'nun bilimsel danışmanlığında 1993- 2003 yılları arasında gerçekleştirilen ve kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan Antik Cadde ile aynı özellikleri taşımaktadır." CİHAN
<< Önceki Haber Tarsus'ta 2. antik yol bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER