Tartışmaya yol açan yönetmelik
⏱ Okuma Süresi 2 dk•Yayınlanma Cumartesi, Ocak 30 2016
Çatışmaların sürdüğü Güneydoğu'da cenazelere 24 saat içinde defin zorunluluğu getirilmişti. Adli Tıp uzmanı Şebnem Korur Fincancı, bu değişiklik nedeniyle otopsilerin tam yapılamayacağını, ölümlerin nasıl gerçekleştiğinin tespitinin yapılamayacağını söyledi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı güneydoğuda süren sokağa çıkma yasakları ve değişen cenaze yönetmeliği ile ilgili Özgür Düşünce Gazetesi'ne çarpıcı bilgiler verdi.
Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğine göre daha önce otopsisinin sonuçlanması veya kimlik tespitinin ardından ailesi veya yakınlarına, 15 gün içinde teslim edilebilen ceset, yönetmelikte yapılan değişiklikle 24 saat içinde defnedilmeyi öngörüyor. Değişiklikle birlikte sokağa çıkma yasaklarının bulunduğu bölgelerde hayatını kaybedenlerin otopsilerinin dahi yapılamayacağını söyleyen Fincancı, amacın kimin nasıl öldüğünü gizlemek olduğunu belirtti. Fincancı yasakların devam ettiği bölgelerde bağımsız gözlemcilerin, hekimlerin ve avukatların otopsilere katılmalarında zorluk çıkarıldığını ifade etti.
CENAZELERDEN KORKUYORLAR
Fincancı, “Cenazelerin bir kısmı ortada. Toplanan cenazeleri gömmek için hızla değişiklikler yapıldı. 9 gün arayla 2 yönetmelikte 3 değişiklik yaptılar. Önce ölüyü gömme süresini 3 güne indirdiler, daha sonra 24 saate indirmiş oldular. Yani bu şekilde ölen kişiyi alıp hemen gömecekler. Böylece nasıl öldüğüne dair otopsi de yapılamayacak ve kimse nasıl öldüğünü öğrenemeyecek. Ölenlerin bedenlerinde bir takım yaralar meydana geliyor. Ama bunlara ilişkin bu yaraların nasıl oluştuğuna dair açıklama yapılmıyor. Silahlı yaralanmalarda doku örnekleri alınmıyor. Bu uygulama olmazsa olmazdır. Ama cenazelerden dahi korkar oldular” ifadelerini kullandı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.3 gün önce afla tahliye olmuştu... Eşini boğarak öldürdü!2.Trump, Zelensky'i ağırlamadan önce Putin ile görüştü!3.Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çifte yalanlama4.Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehit oldu, 6 IŞİD'li öldürüldü5.Yandaş basında 'yandaşlık' kavgası: Cem Küçük, Hande Fırat'ı 15 Temmuz'la hedef aldı
6.İHA krizinde bilinmeyen detaylar gün yüzüne çıkıyor!7.İktidara tepkiler çığ gibi: 'Ülke terörist kampına dönüştü, iktidar muhaliflerin peşinde'8.Türkiye'yi sarsan IŞİD operasyonu: 5 savcı görevlendirildi, 5 gözaltı var9.Bizi karıştırmayın! Almanya 'teknik yetersizilk' gerekçesiyle kara kutuyu incelemeyi reddetti!10.IŞİD operasyonunda çatışma çıktı

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU

KADİR GÜRCAN

ABDULLAH AYMAZ

ŞERİF ALİ TEKALAN
ÇOK OKUNAN HABERLER

3 gün önce afla tahliye olmuştu... Eşini boğarak ö...

Trump, Zelensky'i ağırlamadan önce Putin ile görüş...

Karaca ve Baransu cephesinden Cemal Enginyurt'a çi...

Yerlikaya'dan saatler sonra açıklama: 3 polis şehi...

Yandaş basında 'yandaşlık' kavgası: Cem Küçük, Han...


