Tatil yapmak isteyenler için Maşukiye'de bir kış günü rotası


2015-2016 yılı eğitim döneminin ilk yarısının sona ermesiyle birlikte özellikle İstanbul'da yaşayanlar günü birlik tatil yapmak için Maşukiye'nin yolunu tutuyor.

İsmini 'âşık olunan' anlamına gelen 'maşuk'tan alan Maşukiye, yazın olduğu gibi kışın da ayrı güzelliğe sahip. İstanbul'a sadece 1,5 saatlik uzaklıktaki bu doğa güzelliğinde dinlenmek isteyenler Maşukiye'ye gelerek stres atıyor.

MAŞUKİYE DEMEK ALABALIK DEMEK

Etraftaki doğal güzellikler, yöre halkının 'Buraya gelen âşık olur.' sözünü doğruluyor. Büyük şehirlerin kalabalıklarından, gösterişli otoyollarından gelip, Maşukiye sapağına girdiğinizde sanki dünyanız değişiyor. Aracın içinde bile olsa etrafı izlemek ruhunu dinlendiriyor insanın. Bu dinginlik ve seyahat acıktırıyor da insanı. Nitekim Kartepe yolunu takip ederseniz alabalık restoranları karşılıyor sizi. Maşukiye demek alabalık demek çünkü. Zaten bölgenin adı da Alabalık Vadisi. Bu restoranlardan birine girip dere üzerine kazıklarla kurulmuş tahta masalara yerleşebilir, kiremitte alabalık siparişi verebilirsiniz. Dere kenarında fonda kuş sesleri eşliğinde sakin ve huzurlu bir yemek yiyebilirsiniz. Fırında mantar ve güveçte köy peyniri de Maşukiye'nin özel yemekleri. Tüm bu lezzetli ve doyurucu yemekleri yedikten sonra Alabalık Vadisi'nde yukarılara doğru, şaşırtıcı güzellikteki doğayı keşfetmeye başlayabilirsiniz.

MUHTEŞEM MANZARA ANLATILMAZ YAŞANIR

Bu keşfi yürüyerek yapabilirsiniz ancak çok yorucu olur. Geriye bir yol kalıyor ki o da araç. Aracınızla yavaş yavaş tırmandıkça yol üzerindeki tesislerde küçük çay ya da kahve molası vermeniz naçizane tavsiyemiz. Dinlendiğiniz gibi bol bol da oksijen depolayabilirsiniz. Tabii ki muhteşem manzarayla alacağınız huzur anlatılamaz, ancak yaşanır. 'Sadece yol üzerinde gördüğüm güzellik bana yetmez' diyorsanız onun da alternatifi var. Kartepe yolu üzerinde sizi başka vadiler ve tesisler bekliyor. Bunlardan biri de 'Sisli Vadi'. Tesiste, köy ürünleri var. Ayrıca ormanda trekking yapma şansınız da var.

Yol üzerinde ilerlemeye devam ederseniz, rakım arttıkça mevsim itibarıyla Maşukiye beyaz gelinliğe bürünüyor. Yol kenarlarında durup, Maşukiye'nin güzelliğini doyasıya izleyebilir ve makinenizle kayıt altına alabilirsiniz. Ancak bu esnada güvenliğinizi de ihmal etmeyin. Özellikle aracınızı güvenli yere park edin ve mutlaka kar lastiği ya da zincir takın. Buradan kayak merkezi Kartepe'ye de çıkabilirsiniz. Günübirlik gelmişseniz Kartepe'nin zirvesine çıkmaya pek zamanınız kalmaz. Zirvede kayak yapmayı da arzu ediyorsanız, bunun için en az iki gününüzü ayırmanız gerekiyor. Dönüşte ise hediye almayı unutmayın. Yol üzerindeki hediyelik eşya dükkanına uğrayarak, kiremit kaplar, hamaklar ve yöreye özgü el sanatları ürünlerini tercih edebilirsiniz.

Eski Yunan ve Romalıların 'Bitinya' dedikleri Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde yer alan Maşukiye, 1860'larda Rus İhtilali'ni engellemek için Osmanlı Sarayı ile ilişkiler kurmak amacıyla Maşukiye'ye gelen Çerkez ve Abazalar kurmuş.

MAŞUKİYE'YE NASIL GİDİLİR?

Muhteşem doğası ve alabalıklarıyla ünlü Maşukiye'ye gitmek oldukça kolay. İstanbul'dan 1,5 saat uzaklıkta. İzmit-Adapazarı yolundan ilerleyip İzmit (Doğu) sapağından girmeniz gerekiyor. Bundan sonrası etrafı ağaçlarla, sağlı sollu et-mangal ve alabalık lokantalarıyla dolu bir yol.
CİHAN
<< Önceki Haber Tatil yapmak isteyenler için Maşukiye'de bir kış günü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER