'Tatilde kilo alımına dikkat'


Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, tatilde düzensiz ve sağlıksız beslenmeden dolayı fazla kilo alınabileceğini söyleyerek, öğünlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Yaz tatillerinde geç saatlerde kalkılması nedeniyle kahvaltının genellikle yapılmadığını ya da çok geç saatlere bırakıldığını kaydeden Erge, "Kahvaltısız beslenme, güne yanlış başlanılmasına sebep olur. Özellikle peynir, bol yeşillik, zeytin gibi Akdeniz tipi bir kahvaltı sağlıklı bir başlangıç olup, bedenin sıcak havalara ve gün içerisindeki yemek seçimlerine uyumunu kolaylaştıracaktır." dedi.

Tatilde öğün sayıları azaldığını, her öğünde yenilen miktarın da arttığını ifade eden Erge, "Özellikle deniz ve havuz etkinlikleriyle yorulup, akşama kadar ara öğün yapmadan devam etmek hem sağlıksız beslenme hem de fazla kilo alımına yol açar. Bu nedenle, öğle yemeğinden sonra hafif atıştırmalıklarla ara öğünler yapılmalıdır. Yaz meyveleri, 2 top dondurma ya da şekersiz limonata gibi serinleten, uygun ara öğünler planlamak çok daha iyi olacaktır. Akşamları ise karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınılmalıdır. Öğünlerde süt ve süt ürünleri, et-kuru baklagiller, yumurta, peynir, ekmek tahıl grubu, meyve sebzelerin olmasına dikkat edilmelidir." şeklinde konuştu.

"BOL BOL SIVI TÜKETİN"

Yaz beslenmesinin en önemli unsurlarından birinin de su tüketimi olduğunu dile getiren Erge, "Yaz aylarında bolca su içilmelidir. Sıvı alımındaki eksiklik, böbrek fonksiyonlarında sorunlara neden olabilir. Sıvı tüketimi çay, kahve ve soğuk içecekleri kapsasa da en önemli unsur su tüketimidir." ifadelerini kullandı. Karpuz tüketiminin de önemine dikkat çeken Erge, "Yüzde 90'ı su olan karpuz, tokluk hissi verir. İyi bir lif kaynağı olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenler. Ayrıca karpuz protein, yağ, karbonhidrat ve fosforun yanı sıra A ve C vitaminlerini de içerir. Karpuz gibi diğer yaz meyveleri de vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir ve sıcaklığın neden olduğu sıvı kaybının önlemesinin yanı sıra vücuda vitamin ve mineral desteği de sağlar." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Tatilde kilo alımına dikkat' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER