Tavan fiyat etikete yansımadı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, etle ilgili getirdikleri tavan fiyat uygulamasına herkesin riayet etmesini isterken çarşı pazardaki fiyatlarda bir değişiklik gözlenmedi.

Tavan fiyat etikete yansımadı

 Et ve Süt Kurumu’nda et kalmazken, ucuzluk marketlerinde bile kuşbaşının kilosu 37,5 liradan satılıyor.

Kıyma, kuşbaşı ve Karkas etle ilgili tavan fiyat uygulamasına kimse uymuyor. Mahalle kasabından dev market zincirlerine kadar hiçbir işletme kuşbaşına getirilen 34 liralık tavan fiyatı, müşterilerine yansıtmadı. Ucuzluk marketlerinde dahi dana kuşbaşının yarım kilosu 18 lira 75 kuruştan satılıyor.

Et piyasasını düzenlemesi beklenen Et ve Süt Kurumu’nda (ESK) ise vatandaş et bulamıyor. Birçok mağazada yetersiz et geldiği için reyonlar boş duruyor. Ayrıca kuşbaşı diye satılan etlerin yüzde 60’tan fazlasını yağ oluşturuyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir ESK mağazası yetkilisi, “Son iki aydır et bulamıyoruz. Reyonlarımızın büyük kısmı boş. Geri kalan reyonları da tavuk ve sakatat ürünleriyle dolduruyoruz” diye konuştu. 

FİYATLAR BÖYLE DÜŞMEZ 

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Hasan Atak, et fiyatları hakkında yaptığı açıklamada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üretici ve kasaplarla gerçekleştirilen kısmi bir anlaşmayla kırmızı et fiyatlarının indirilmesini anlamlandırmanın oldukça zor olduğunu söyledi. 


SORUN MAKYAJLANIYOR 

Hasan Atak, “Çünkü sorun yapısaldır. Kırmızı et tüketimi, üretimden yüzde 30 daha fazla. Ülkemizde et açığını kapatmak kombine ırklar ile üretimi artırmak yerine açığı zaman zaman ithal et ile kapatmak ise sorunu çözmek yerine makyajlayarak devamını sağlamaktan başka bir işe yaramıyor” dedi. 

PERAKENDECİ ŞİKÂYETÇİ

 Bu konudaki ilk itiraz Türkiye Perakendeciler Federasyonu’ndan (TPF) geldi. TPF, “Et satışının neredeyse yüzde 90’ı marketlerde gerçekleşiyor. Bizi bu kadar ilgilendiren bir konuda görüşümüzü beyan edemedik” açıklamasında bulundu.


KARIŞIK ET UYARISI 


TÜDEF Başkanı Hasan Atak, “Perakendeciler Federasyonu’nun açıklamasında; Bakanlığın fiyatlarını tutturmak için kıymanın yağ oranıyla oynanarak, ‘yağsız kıymada yüzde 5-7 civarında olan yağ oranının yüzde 30-40’lara kadar çıkarıp satılabileceği’ açıkça söylenmektedir. 


TAĞŞİŞİ KİM ÖNLEYECEK?


Bu, açıkça durumun daha baştan tüketiciler açısından ne kadar vahim olduğunu ortaya koymaktadır. O zaman tüketicinin aldatılmasını kim önleyecektir? Tağşişi kim önleyecektir? Vatandaşın sağlığını tehlikeye atabilecek kaçak, kontrolsüz, sağlıksız et satışının önüne nasıl geçilebilecektir? Mevcut koşullardaki yetersizlikler belliyken piyasa ne kadar etkin denetlenebilecektir?” diye sordu. 


BAKANLIK ET FİYATINI BELİRLEYEMEZ 


TÜDEF Başkanı Hasan Atak, et konusunda fiyat belirleme yetkisinin Bakanlıkta olmadığının da altını çizdi. Atak, söz konusu yetkinin tek taraflı olarak Esnaf ve Sanatkârlar oda ve birliklerine verildiğini bildirdi. Atak, “Bu yüzden Bakan tarafından yapılan açıklamanın piyasada etkin bir karşılık bulamadığı izlenmektedir” diye konuştu. 


ÜÇ ÜRÜNE TAVAN GELDİ


Ette tavan fiyat uygulaması üç kalem ürüne geldi. Karkas et fiyatları için yağlı ve yağsız olmak üzere 21,8-23,3 lira olarak belirlendi. Dana kuşbaşının tavan fiyatı 34 lira, kıymanın kilosu ise 32 lira olarak açıklandı. 

özgür düşünce
<< Önceki Haber Tavan fiyat etikete yansımadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER