Tavanı delik deşik ettiler

Bayram tatilinin 9 güne çıkmasıyla birlikte bunu fırsata çeviren hava yolları, bilet fiyatlarına daha önce hiç görülmemiş bir zam yaptı. THY'de gidiş-dönüş promosyon biletler bile 500 liradan satılırken ekonomik biletler 700 liraya kadar çıktı.

Tavanı delik deşik ettiler

Geçtiğimiz gün hükümet bir açıklama yaparak Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıktığını duyurdu. Ardından Ramazan Bayramı'nı içine alan 1-10 Temmuz tarihleri arasında uçak bilet fiyatları birden bire fırladı. İstanbul'dan Türkiye'nin çeşitli yerlerine 20 gün öncesinden baktığımız fiyatlara göre bazı illere tek kişilik gidiş geliş uçak bileti, promosyon hali bile 600 lirayı buluyor. Bu illere ekonomik biletler 741 liraya kadar çıkarken, business biletler ise bin lirayı aşıyor.

TATİL YÖRELERİ EL YAKIYOR


Özellikle Dalaman, Bodrum gibi tatil beldelerine giden, Muğla seferleri el yakıyor. Bayramda tatilini Antalya'da geçirmek isteyenler bilet parası için en az 500 lirayı gözden çıkarmalı. Atlasjet'de şimdiden Antalya ve Muğla seferi biletleri satılmış durumda iken diğer havayollarına göre en uygun fiyat politikasıyla öne çıkan Pegasus'ta bile bu bölgelerde 500 liranın altında bilet bulunmuyor.

ŞİRKETLER GÜVENİRLİĞİNİ YİTİRDİ

Ulaştırma firmalarının, insanların bayramda tatile gitme mecburiyetini fırsata çevirdiğine dikkat çeken Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Havayolu firmaları bayram tatili döneminde uçak biletleri fiyatlarını 2-3 kat fazlasıyla sattığını görüyoruz. Bu durum o şirketlere olan güvenirliği yitirmemize neden oluyor” dedi. Otobüs fiyatları ile ilgili de çok şikayet aldıklarını aktaran Aydın Ağaoğlu, aynı biletin 2 kişiye satıldığını vurguladı. Tüketicilerin karşılaştıkları sorunlar doğrultusunda belediye zabıtasına gitmesi gerektiğini dile getiren Ağaoğlu, “Bu konularda belediye zabıtası yetkilidir. Vatandaş gece 3'te sorun yaşasa kime gidecek elbette zabıta bu konuda yetkili kişidir” diye konuştu.

REKABET KURULU DEVREYE GİRMELİ

Havayolu firmalarının hepsinin bir anda fahiş oranda bilet fiyatlarına zam yaptığına işaret eden Ağaoğlu, bu durumda Rekabet Kurulu'nun devreye girmesi gerektiğini kaydetti. Ağaoğlu şöyle konuştu: “Firmalar aralarında anlaşarak fiyat birliği sağlarsa, bu onların çok büyük cezalarla karşı karşıya kalacağını gösterir. Örneğin ben 200 liraya alacağım bileti 500 liraya almışsam aradaki farkın 3 katını talep etme hakkına sahibim. Yani o firma bana 900 lira geri ödemek zorunda. Tüketiciler bu haklarını bilmeli ve ona göre haklarını sonuna kadar aramalı.”

ÖZGÜR DÜŞÜNCE

<< Önceki Haber Tavanı delik deşik ettiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER