Tax Free alışveriş, ilk 6 ayda yüzde 42 büyüdü


Global Blue Türkiye'nin verilerine göre senenin ilk 6 ayında yapılan Tax Free (turistler için vergisiz) alışveriş, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 42 büyüdü. Bu alışverişlerden en çok İranlılar yararlanıyor; ardından Araplar, Azeriler ve Ruslar geliyor.

Perakende gelirlerinde yabancıların önemli katkısı olduğunu vurgulayan Global Blue Türkiye Ülke Müdürü Selim Şeyhun, "Tax Free sıralamasında ilk 5 içinde yer alan ülkelerin büyümeleri karşılaştırıldığında İran yüzde 57, Suudi Arabistan yüzde 147, Azerbaycan yüzde 3 ve Kuveyt yüzde 48 büyürken; içinde bulunduğu ekonomik bunalım nedeniyle Rusya yüzde 13 küçüldü. Geçen sene 3'üncü sırada olan Rusya, bu sene 5'inci sıraya geriledi. " açıklamalarında bulundu.

Tax Free alışverişte 2015'in Haziran ayında 2014 Haziran ayına göre yüzde 48 büyüme elde edildi. Şeyhun, bu büyümede İstanbul Shopping Fest'in, yaz dönemine denk gelmesinin, turist sayısının artmasının ve indirimlerin başlamasının rolü olduğunu belirtti.

Şeyhun, dünyada vergisiz alışverişin yüzde 33'ünü Çinlilerin yaptığını ifade etti. Türkiye'de Çinlilerin payının yüzde 5 seviyelerinde olduğunu bildirdi. Selim Şeyhun, "2015 Haziran ayı ile 2014 Haziran ayı verilerine bakıldığında Çinlilerin yaptığı alışveriş yüzde 213 büyüdü. Yakın vadede perakendenin en büyük alıcılarından birisi Çinliler olacaktır." dedi.

Tek alışverişte ortalama 2 bin 363 TL ile en büyük harcamayı Katarlılar yapıyor. Onları bin 978 TL ile gurbetçiler takip ediyor. Ardından bin 686 TL harcama ile Azerbaycan, bin 643 TL harcama ile Arap Emirlikleri ve bin 433 TL harcama ile Çinliler takip ediyor.

9 havalimanı ve AVM'ler ile yapılan ortaklıklar ile 30'a yakın şehir içi nakit iade bürosu, sınır kapıları ve limanlara hizmet sunduklarını anlatan Selim Şeyhun, turistlerin 12 bin satış noktasından Tax Free hizmeti alabileceğini sözlerine ekledi.



CİHAN
<< Önceki Haber Tax Free alışveriş, ilk 6 ayda yüzde 42 büyüdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER