Tazminattan bıkan DSİ kanal çevresine tel örgü çekince evlerine giremeyecekler


Aydın'ın Nazilli ilçesi Bozyurt Mahallesi sakinleri, sulama kanalının tel örgüyle kapatılması sonucu evlerine giremez hale geldi. Evlerine girebilmeleri için kanal üzerine yaptırdıkları köprülerin on gün içinde kaldırılmasının istenmsi karşısında ayaklanan vatandaşlar, yetkililerden konuyu çözüme kavuşturmasını istedi.

DSİ Aydın 21. Bölge Müdürlüğü 211. Şube Müdürlüğü, işletme hakkını verdiği Sağ Sahil Sulama Birliği'ne bir yazı göndererek, sulama ve drenaj kanalları üzerine vatandaşlarca yaptırılan projesiz ve izinsiz, geçiş güvenliği olmayan köprülerin kaldırılmasını istedi. Birlik başkanı Sabri Topuçar da bin nüfuslu mahallede, kanal kenarında evi bulunan yaklaşık 150 kişiye 15 Ocak 2015 tarihinde tebligatta bulunarak, on gün içerisinde 20 km. uzunluğundaki kanal boyuna tel örgü çekileceğini, bu sebeple köprülerin kaldırılması gerektiğini, kaldırılmadığı takdirde kendileri tarafından kaldırılacağını tebliğ etti.

DSİ'nin aldığı bu kararla ne yapacağını şaşıran mahalle sakinleri ise evlerine nasıl girip çıkacaklarını düşünmeye başladı. Köprülerin kaldırılmasıyla büyük sıkıntı yaşayacaklarını belirten vatandaşlar, yetkililerin bir an önce çözüm bulmasını istedi. Mahalle sakinlerinden Hatice Durmuş, evinin arka tarafında başka evler olduğundan yol açılamayacağını belirterek, "Benim evimin girişi kapatılırsa nasıl girip çıkacağım? Çok mağdur oldum. Benim gibi birçok insan var bu durumda. Yetkililer buna bir çözüm bulsun." dedi.

Kazalar ve buna bağlı ölümlen olmaması için kanal boyuna tel örgü çekilmesini kendilerinin talep ettiğini açıklayan Bozyurt Mahallesi Muhtarı Ali Eşsiz ise, "Biz bunu kendimiz talep ettik ancak köprülerin kaldırılarak mahalle halkının mağdur olabileceğini düşünemedik." şeklinde konuştu.

Tel örgü çekilerek köprülerin kaldırılması kararını DSİ'nin verdiğini söyleyen Sağ Sahil Birliği Başkanı Topçular da bunun tedbir amaçlı olduğunu belirtti. Topçular, "Bu kanallar DSİ'nin malıdır, bize sadece işletme hakkını verdi. Bu konuda önlem almamız için de talimat yazısı yolladı. Biz sadece bu talimatı yerine getiriyoruz, sorumluluk bizim değil." dedi.

DSİ yetkilileri ise Aydın 21. Bölge Müdürlüğü 221. Şube Müdürlüğü olarak Aydın, Denizli ve Muğla illerinin sorumluluk alanlarında olduğunu, buralarda can ve mal kaybının yaşandığı kazalar sebebiyle açılan davalarda mahkemelerin yüklü miktarda tazminata hükmettiğini belirtti. Yetkililer, "Biz kurum olarak bu tazminatları ödemekten bıktık. Bunun için de kendi tesislerimizse sahip çıkma adına böyle bir uygulama başlattık." diye konuştu. Vatandaşların, belirli yerlere köprü yapılabilmesi için projeler çizdirip kuruma sunması gerektiğini belirterek, "Bunun için de bu projeleri kurumumuz uygun görürse bakanlıkla yapılacak yazışmalar doğrultusunda tarafımızdan kurulabilir ancak bu da çok maliyetli olduğu için hiçbir vatandaşımızın buna yanaşacağını sanmıyoruz." dedi. Yetkililer, köprülerin kalmasına izin verdikleri takdirde bunun, belediyenin de kendi tesislerini kullanmasına izin vermiş olabilecekleri anlamını taşıdığını vurgulayarak, "Bu bizim yetkimizde değil. Belediyenin, bakanlıkla protokol imzalayarak imara açtığı bu yolu kendi kullanımına alabilmesi gerekir. Bunun için de bu emniyet tedbirlerini almaları şartı gibi birtakım prosedürler var. Başta servis yoluna dökülen asfaltın uluslararası karayolları şartlarına uygun olması, uyarı levhalarının asılması gerekir; bu da bizi aşan bir durum." dedi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık da hiçbir vatandaşın mağdur olmasını istemediklerini belirterek, konuyu çözmeye çalışacaklarını açıkladı. Başkan Alıcık, "Belediye olarak bizim o mahallede imarımız var. Vatandaşlarımızın mağduriyetini giderebilmek için elimizden ne geliyorsa yapacağız ancak bu kısa vadede çözülecek bir sorun değil." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Tazminattan bıkan DSİ kanal çevresine tel örgü çekince... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER