TBMM Başkanı Çiçek'in veda resepsiyonu


Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği 23 Nisan 1920'nin yıl dönümü sebebiyle Meclis'te bir resepsiyon verilecek. Perşembe günü ev sahipliğini Cemil Çiçek'in yapacağı bu resepsiyon, aslında onun için bir veda resepsiyonu olacak. Çünkü Cemil Çiçek, AK Parti'de 3 dönem üst üste milletvekilliği yapanların bir dönem ara verme kuralına takılanlardan.

Yozgat'a 21 kilometre mesafede bir Türkmen köyü olan Musabeyliboğazı köyünden çıkıp devletin önemli kademelerinde görev alan, siyasete girdiği 1983'ten beri her dönem milletvekili ya da bakan koltuğuna oturan, kimilerinin Cemil, kimilerinin 'derin abisi' o. Anavatan Partisi'nde kurucu olduğunda 1983 yılıydı. Aradan 27 yıl geçti, o hâlâ 'stabilize yolda dolmuş sürmek' diye tanımladığı siyasetin ön saflarında.

ANAP'tan sonra yolu Refah, Fazilet ve AK Parti'yle kesişti. Adalet Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı yaptı. 27 Nisan e-bildirisine hükümet adına verilen cevabı okuyan; Balyoz soruşturması kapsamında emekli orgenerallerin gözaltına alınmasıyla yükselen tansiyonda Karargâh'a yaptığı ziyaretle tartışılan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, 20 Mayıs 1983'te kurulan partinin 37 kurucu üyesinden biri olmasına karşın, Milli Güvenlik Kurulu'ndan veto edilmesi sebebiyle seçime giremedi.

1984 yerel seçimlerinde ise Yozgat Belediye Başkanı seçildi. Üç yıl belediye başkanlığının ardından ANAP'tan milletvekili oldu. İkinci Özal hükümetinde devlet bakanlığı koltuğuna oturdu. Yozgat, 60 yıl aradan sonra ilk kez bir bakan çıkardı.

DERİN DEVLETİN ADAMI MI?

Cemil Çiçek, ismi çoğu gazeteci ve siyasi için aynı şeyi çağrıştırıyor: 'Derin devletin adamı.' Aksiyon dergisinde Çiçek'i yıllardır tanıyan bir gazeteci, 'derin devletin adamı' tabirini şöyle açıklıyor: "Çiçek, Özal'dan bu yana devletin en hassas noktalarında görev yaptı ve derin devleti yakından tanıdı. Ergenekon benzeri örgütleri teşhis etti. Sonuçta Çiçek derin devletten çekinen ve bu sebeple onunla kavga etmektense uzlaşmayı tercih eden, bürokrat yanları ağır basan bir siyasetçidir. Askere yakın gözükmesinin ve uzlaşmacı yönünün ağır basması buradan geliyor."

Meclis Başkanı Çiçek'in Adalet Bakanlığı sırasında 301. madde ve Ferhat Sarıkaya'nın ihracının onun döneminde gündeme gelmesi en fazla eleştirilen olaylardan. 2005 Şemdinli Olayları ile ilgili soruşturmayı da yürüten Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hazırladığı iddianamede; KKK Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ile Hakkari Dağ ve Komando Tuğay Komutanı Tuğgeneral Erdal Öztürk haklarında "Büyükanıt'ın Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı olduğu dönemde suç işlemek için çete kurduğu iddialarını ortaya atmıştı. Ayrıca, 2009 yerel seçimlerinde Iğdır'ı kapatılan DTP'nin alması üzerine yaptığı 'DTP Iğdır'ı aldı. Ermenistan sınırına dayandı' açıklaması da tartışılan sözlerinden.

CEMİL ÇİÇEK SÖZLÜĞÜ

Yol ayrımı: Siyasette düşünülmemesi gereken şey. Geriye dönebilsem: Yaptığım hataları yapmazdım. Hırsımı aklımın önüne koymazdım. Siyasetçi olmasaydım: Anayasa hukukçusu olmak isterdim. Ya da sosyolog. Kızgınım: Siyasette olmaması gereken şey. Kırgınım: Bizim yaptığımız işte inkâr çok olur. İnkâr edenlere kırgınım. Keşke olmasaydı: Türkiye'de siyasi tarih keşke olmasaydılarla dolu. 27 Nisan: Hayatımın ve siyasetin dönüm noktası. Asker: Peygamber ocağı Recep Tayyip Erdoğan: Millete hizmet yolunda beraber arkadaşlık yaptığımız, Başbakanımız.

KISA ÖZGEÇMİŞİ

Cemil Çiçek 1946 yılında Yozgat'ta doğdu. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 10 yıl süreyle serbest avukat olarak çalıştıktan sonra Yozgat Belediye Başkanlığı yaptı. Daha sonra Yozgat Milletvekili (18. Dönem) ve Ankara Milletvekili (20, 21,22, 23 ve 24. Dönemler) olarak TBMM'ne girdi.

TBMM'nin çeşitli komisyonlarındaki görevlerine ilaveten, Uzlaşma Komisyonu, Anayasa Komisyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Üyesi olarak görev yaptı.

Merhum Turgut Özal tarafından kurulan hükümetlerde (1983-1989) Devlet Bakanı ve kısa bir süre için Sağlık Bakanı olarak görev yaptı. Ayrıca, Yıldırım Akbulut (1989-1991) ve Mesut Yılmaz (1996) tarafından kurulan hükümetlerde de Devlet Bakanlığı görevini yürüttü.

Adalet ve Kalkınma Partisi'ne katılarak, Abdullah Gül (2002-2003) ve Tayyip Erdoğan (2003-2007) tarafından kurulan hükümetlerde Adalet Bakanı olarak görev yaptı. 22 Temmuz 2007'de yapılan Genel Seçimlerde yeniden Ankara Milletvekili seçilerek TBMM'ne girdi.

Recep Tayyip Erdoğan (2007-2011) tarafından kurulan 60. Hükümette Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev yaptı. Cemil Çiçek, 4 Temmuz 2011 tarihinde yapılan seçimle TBMM'nin 25. Başkanı oldu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. Evli ve üç çocuk babası.

CİHAN
<< Önceki Haber TBMM Başkanı Çiçek'in veda resepsiyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER