TBMM Başkanı ile CHP'li Özel arasında 'gömlek' polemiği


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel arasında 'gömlek' polemiği yaşandı. Özgür Özel'in "Geçmişte hangi gömleği giymiş olursanız olun -bugün bir başka gömlek giydiniz mi, giymediniz mi bilmem ama- o gömleği çıkarıp bir tarafsızlık gömleği giyeceğinize inanmak istiyoruz." sözlerine Kahraman, "Benim gömleğim beyaz ve gömlekte 'gömlek' tabiriyle ifade etmek istediğiniz hedefleri de ben, bence bir daha gözden geçirin derim." karşılığını verdi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı. Birleşim, yoklamasız açıldı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Başkan Kahraman'a seslenerek İç Tüzük'ün 64'üncü maddesinden uzaklaşmak yerine eğer düzeltilmesi gereken, müdahale edilmesi gereken bir şey varsa onu siyasi partilerin grup başkan vekillerine, milletvekillerine ve Bakanlar Kuruluyla ilgili bir konuysa Bakanlar Kuruluyla ilgili bakanlara bırakılmasının sorunu ilk baştan çözeceğini söyledi.

Geçen dönem ayaklar altına alınmış olan kuvvetler ayrılığına sahip çıkılmasını isteyen Özel, şöyle devam etti: "Biz geçen dönem, sizler buralarda yokken yine bir yemin kriziyle bu Parlamentonun 8 milletvekili hapishanelerde tutulurken ve 3 muhalefet partisi bu işten mahrumken bir yemin kriziyle açılmıştı. O dönem Sayın Meclis Başkanı verdiği sözü, hatta altına imza attığı, atılmasına refakat ettiği protokolü, yürütmenin başındaki, Bakanlar Kurulunun başındaki kişiden gelen bir telefondan sonra o sözünü çiğnemeseydi bu Parlamento yemin krizini yaşamayacak, üyeleri çok uzun süre demir parmaklıklar altında kalmayacaktı. Sayın Başkanım, size görevinizi hatırlatmak bizim işimiz olmamalı ama eğer buna bugünden müsamaha gösterirseniz daha sonra sayın milletvekillerinin sayın bakanlara illeriyle ilgili talepleri aktardıkları ve dışarıdan altına 'Yine filanca milletvekili iş takibinde.' diye bu Parlamentonun tamamını rencide edecek başlıkların atılmasına sebebiyet verirsiniz. İlk günden buna izin vermeyiniz efendim, çok rica ediyoruz. Sayın Başkan, bunların hiçbir tanesi kuvvetler ayrılığıyla ve sizin bulunduğunuz makamla ilgili değil. İlk başta gördüğümüz tablo bu konuda endişe yaratıyor ama biz sizin görevinizi hakkaniyetle yapacağınıza, tarafsızlık ilkesinden ayrılmayacağınıza, geçmişte hangi gömleği giymiş olursanız olun -bugün bir başka gömlek giydiniz mi, giymediniz mi bilmem ama- o gömleği çıkarıp bir tarafsızlık gömleği giyeceğinize inanmak istiyoruz."

Meclis Başkanı İsmail Kahraman ise "Başlangıçta bir beyanınız var Özgür Bey… O maddeyi tekrar sizinle bir aklıselim, şöyle bir rahat okuyalım: 'Genel Kurula başkanlık eden Başkan veya Başkanvekili, asıl konu görüşülürken ve oylanırken hiçbir surette görüşünü açıklayamaz.' Gayet tabii, çok tabii, açıklayamaz çünkü tarafsızdır ama bizzat 'Sayın Başkan, size söylüyorum.' diyen bir beyana karşı da herhâlde sessiz kalmamalıdır. Bunu hatırlatayım; bir. İki; kuvvetler ayrılığı, demokrasinin temel prensiplerindendir. Yasama, yürütme, yargı birbirine karışmamalıdır. Demokrasi varsa, bu, bir esastır. Bendeniz hem tecrübemle hem de hukuk tahsilimle, endişe etmeyin, endişe buyurmayın -bunu ileride göreceksiniz- buna çok hassasiyetle riayet edeceğim. Gömlek meselesinde de yine benzetme yaptınız. Yine, benim gömleğim… Benim gömleğim beyaz ve gömlekte 'gömlek' tabiriyle ifade etmek istediğiniz hedefleri de ben, bence bir daha gözden geçirin derim." dedi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da "Her şeye cevap vermeyin." karşılığını verdi. Başkan Kahraman, "Sizi ilgilendirmez beyefendi, sizi ilgilendirmez." ifadelerini kullandı. Bu sözler üzerine Çam, "İlgilendirir, grup başkan vekilleri var, orada oturuyor, her şeye cevap veriyorsun. Başkan, her şeye cevap veriyorsun." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber TBMM Başkanı ile CHP'li Özel arasında 'gömlek' polemiği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER